Četvrtak, 18. travnja 2024.

Grad Koprivnica zaprimio više od 450 zahtjeva za izdavanje propusnica, Ostriž: Većina nije opravdana, molimo građane da budu realni

Nova odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj izazvala je zbunjenost dijela građana.

Stoga je načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić na današnjoj konferenciji za medije ponovio da poslodavci izdaju propusnice za svoje zaposlenike, a jedinice lokalne samouprave odnosno stožeri civilne zaštite općina i gradova izdaju propusnice za svoje žitelje.

– Najviše upita građana od jučer do danas bilo je u vezi izdavanja propusnica, i od strane poslodavaca i građana i jedinica lokalne samouprave. Molim sve građane i poslodavce da razluče bitne od nebitnih poslova i da izdaju propusnice samo za najnužnije stvari. Cilj je smanjiti broj putovanja i migracija – rekao je načelnik Ljubić.

Na službenoj stranici Grada Koprivnice nalaze se upute kako doći do propusnice za kretanje izvan mjesta prebivališta odnosno boravišta, a detalje je iznijela načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž.

– Građani Koprivnice dobivaju propusnice za napuštanje svojih prebivališta i boravišta samo iz opravdanih razloga. To će biti zbog brige o djeci, zbog brige o starijim osobama ili zbog kupovine osnovnih životnih namirnica – napomenula je Ostriž.

U manje od 24 sata Grad Koprivnica zaprimio je više od 450 zahtjeva, većina njih stigla je elektroničkom poštom i nije opravdana, rekla je Ostriž i dodatno pojasnila postupak izdavanja propusnica:

– Građane molim za strpljivost i da doista budu realni što se tiče samih zahtjeva. Ponavljam još jednom: na [email protected] mogu poslati mailom zahtjev za izdavanje propusnice, ovjerenu će dobiti nazad na svoju mail adresu i ne trebaju osobno dolaziti. Oni koji nemaju mail, mogu nazvati na telefon 048/279-555. Zaprimit ćemo zahtjev, napraviti propusnicu i oni će je u određenom vremenu do 12 sati podići u Gradskoj upravi sa stražnje strane.

Nova informacija: Osobe kojima su propusnice izdane elektroničkim putem (e-mailom) mogu ih koristiti na način da ih isprintaju ili imaju u elektroničkom obliku, na primjer na mobilnom uređaju.

Sustav nadzora korištenja propusnica u našoj je županiji u potpunosti uspostavljen, rekao je danas načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac.

– Naši policijski službenici čak ne koriste ni svoj dnevni odmor već im se sve dostavlja na punktove kako bi nadzirali sve što se događa na našim cestama.

Dodao je kako je noćas uhvaćeno sedam građana koji su putovali bez obaveznih propusnica.

– Od pola noći pa do 7 sati ujutro zaustavili smo sedam građana koji nisu imali kod sebe važeću propusnicu. Ne obaziru se na te mjere uopće. Posebno je zanimljivo da smo zaustavili jednog građanina koji je bez važeće propusnice putovao iz Slavonije prema Zagrebu. Ima izrečenu mjeru samoizolacije koju je očigledno kršio i sa sobom je u vozilu imao još jednog putnika. S obzirom na to da mu to nije prvi prekršaj takve vrste razmišljamo o kaznenoj prijavi – zaključio je Štimac.

zatvori