Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO VESELO DRUŽENJE U ŠTAGLINCU Udruga žena Bakovčica i DVD Bakovčica održali skupštine

Članice Udruge žena Bakovčica i članovi i članice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bakovčica jučer su u Štaglincu održali svoje skupštine.

Predsjednica Udruge žena Bakovčica Draženka Gačan najprije je podsjetila na sve što se radilo tijekom protekle godine. Organiziranje proslave Praznika rada u njihovom mjestu, organiziranje izleta u Zagreb i Samobor za sve zainteresirane sumještane i za članice Udruge žena iz Donjih Mosti, sudjelovanje u organizaciji proslave Dana mjesta u Bakovčicama, sudjelovanje na Podravskim motivima, u sudjelovanje u obilježavanju Dana grada Koprivnice – samo su neke od mnogobrojnih aktivnosti.

– U našem radu, posebno mjesto zauzima Renesansni festival. Kao i svake godine, od samog početka i na ovom smo dale smo veliki doprinos. U organizaciji i podjeli obroka za sve sudionike festivala kroz četiri dana sudjelovalo je 20-ak članica, a kada se taj broj usporedi s brojem podijeljenih obroka kojih je bilo gotovo 7000 tisuća u četiri dana festivala, onda je broj članica koje su radile na tome upravo nevjerojatan. A to dokazuje da se može odraditi nevjerojatno puno ako se nešto želi – istaknula je predsjednica.

Kao posebnost, Gačan je izdvojila i tradicionalnu manifestaciju „Čehanje perja“ koju su održale u Domu kulture u Starigradu.

– Pred više od 200 gostiju iz naše i susjednih županija, ponovno smo dokazale da svojim radom, upornošću i zalaganjem na poseban način predstavljamo svoje mjesto, a time i naš grad – rekla je Gačan.

Dodala je da sudjeluju u raznim radionicama koje se održavaju u Galeriji Mijo Kovačić, tijekom godine odlaze na manifestacije i programe koje organiziraju udruge i društva žena s područja naše, ali i drugih županija pa su tako tijekom prošle godine obišle 30-ak mjesta i podržale rad žena na očuvanju tradicije i običaja.

– Trud se uvijek isplati. A mi, članice Udruge žena Bakovčice to najbolje znamo. Nakon više od četiri godine neprestanog truda i nastojanja da dobijemo osnovne uvjete za rad udruge, prošle godine dobile smo na korištenje prostorije praznog školskog stana u Bakovčicama – zaključila je Gačan i zahvalila svima koji su na razne načine podržavali i pomogli rad udruge.

Što se tiče planova za ovu godinu, ima ih mnogo – članice će i dalje sudjelovati na svim spomenutim manifestacijama, planiraju posjet Baranji s ciljem sklapanja novih poznanstava s tamošnjim udrugama, povezivanje, predstavljanje našeg kraja i običaja zajedno s članovima DVD-a Bakovčica i mještanima te nastavak aktivnosti oko uređenja prostorija udruge.

Skupštinu su održali i članovi DVD-a Bakovčica, a kao najznačajnije aktivnosti tijekom protekle godine istaknute su suradnja na programu prometne kulture za najmlađe pri čemu su vatrogasci u Osnovnoj školi Braća Radić demonstrirali učenicima čime se bave i pokazali im vatrogasnu opremu. Nadalje, povodom Dana planeta Zemlje ukljanjali su otpad iz prirode, sudjelovali su u organizaciji proslave Praznka rada u svom mjestu, s ekipom djece od šest do 12 godina sudjeluju na Memorijalnom kupu Stjepan Paša u Miklinovcu. Uz to, u suradnji s

Mjesnim odborom, Udrugom žena i Crvenim križom sudjeluju u uređenju mjesta pa su tako članovi DVD-a uređivali zelene površine, sadili cvijeće, bojili klupe. Prošle godine u suradnji s DVD-om Jagnjedovec i DVD-om Glogovac proveli su pokazno-taktičku vježbu „Bakovčica 2019“ čiji je cilj bio prikaz gašenja otvorenog prostora i gašenje i zaštita radnih strojeva, a izveli su i pokaznu vježbu gašenja zapaljene osobe. Osim toga, od VZG Koprivnica na korištenje su dobili opremu vrijednu 9000 kuna i to pelerine za kišu, vatrogasne rukavice, turbomatic mlaznicu, radne vatrogasne uniforme.

Ove godine planiraju pokazno-edukativnu vježbu u suradnji s VZG Koprivnica, pripremanje ekipa za natjecanja, organiziranje turnira u malom nogometu i belotu i još puno toga.

Nakon radnog dijela, brojni uzvanici druženje su nastavili u ugodnoj atmosferi, a samo za ovu priliku članice Udruge žena Bakovčica pripremile su 25 različitih vrsta kolača. Gost na skupštini bio je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je svim članicama Udruge žena Bakovčica i vatrogaskinjama DVD-a Bakovčica čestitao Međunarodni dan žena.

 

zatvori