Četvrtak, 25. travnja 2024.

BRAVO! Pokrenuli inicijativu izrade zaštitnih vizira, 40 komada donirat će koprivničkoj bolnici

Sve se veći broj građana uključuje u akcije pomoći zdravstvenim ustanovama. Važnost zajedničkih napora svih građana u borbi protiv epidemije koronavirusa prepoznao je i nastavnik Željko Brček koji će koprivničkoj bolnici donirati 40 zaštitnih vizira.

On i njegova supruga Ivanka Brček nastavnici su u Strukovnoj školi Đurđevac koja je u okviru jednog projekta dobila 3D printer.

– S obzirom na to da sada organiziramo i držimo nastavu na daljinu od doma, 3D pisač je izvan upotrebe. Pratimo razvoj događaja oko pandemije i zaključili smo da, usprkos nastojanju države, nema dovoljno zaštitnih sredstava za medicinsko osoblje – piše nam Željko Brček.

To ih je potaknulo da se pridruže inicijativi Hrvatskog studentskog zbora. – Projekt pokrenut od strane tvrtke Prusa u Češkoj pomogao je njihovim medicinskim djelatnicima pa se putem Hrvatskog studentskog zbora proširio i po Hrvatskoj – dodaje Brček.

Ustupio Željko Brček.

Kako zbor na nivou Koprivničko-križevačke županije nema svog koordinatora, Brček je stupio direktno u kontakt s ravnateljem Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Matom Devčićem.

– Odgovorio je na moju inicijativu i dogovorili smo izradu 40-ak zaštitnih vizira za bolnicu, županijski Zavod za hitnu medicinu i županijski Zavod za javno zdravstvo.

Potaknut dobrim razvojem cjelokupne zamisli, Brček tu nije stao već je preko društvenih mreža pozvao i druge da se uključe u ovu akciju. Svi zainteresirani tako mogu pomoći u nabavci komponenti za izradu vizira, a inicijativi se, naravno, mogu pridružiti i oni koji imaju 3D pisač.

Ustupio Željko Brček.

– Odaziv je dobar, dobio sam gume, vrećice za pakiranje i pozajmicu jednog 3D pisača od Poduzetničkog inkubatora Đurđevac. U međuvremenu su se u akciju uključili još neki vlasnici 3D pisača koji printaju dijelove kod kuće koje ću pokupiti i kompletirati vizire dogovorene s dr. Devčićem. Uz to, dogovoreno je i da ćemo 20 vizira izraditi za bolnicu u Pakracu. Prijevoz do tamo će organizirati gospodin Franjo Mihočka – priča nam Brček i nastavlja:

– Hvala voditelju Poduzetničkog inkubatora Đurđevac Ivanu Juričiću Juri na brzoj reakciji na moj poziv i posudbi 3D pisača. Hvala i ostalim donatorima koji su se javili i donirali grafoskopsku foliju – Ante Putnik i Dušan Duc Tončić. Hvala Gogi Kopljarević koja je donirala vrećice za pakiranje vizira i gumu za tkaninu (za nosač vizira). Tihomir Vukašinović iz Đurđevca se uključio sa svojim 3D pisačima, a Ivan Drvar s donacijom filamenta za printanje. Hvala i mojoj supruzi Ivanki Brček koja je glavna sastavljačica vizira. Škola za život je kod nas doma.

Hvalevrijednoj akciji još se uvijek mogu pridružiti i svi ostali koji mogu pomoći pri izradi vizira. – Svi koji imaju 3D pisač bilo koje vrste, svi koji mogu donirati filament za 3D pisače, neka se priključe izazovu – poziva Željko Brček kojem se možete obratiti putem Facebooka.

Dodajmo da će zaštitne vizire koprivničkoj bolnici donirati i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

zatvori