Subota, 18. svibnja 2024.

BORBA PROTIV PANDEMIJE Od četvrtka se zatvara gotovo sve – kafići, restorani, klubovi…

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je novi set mjera koje bi na snagu trebale stupiti od četvrtka, 19. ožujka.

Izmjenama zakona, Stožer od ponoći može donositi odluke koje provode svi stožeri civilne zaštite u Hrvatskoj. Odluka stupa na snagu u četvrtak u 0:01 i vrijedi (najmanje) 30 dana.

Bit će to, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, set strožih mjera socijalnog distanciranja:

“Priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja. Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne – saune, bazeni, kina, klubovi, kazališta… Obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima. Radit će benzinske crpke i pekarnice.”

Neće raditi ni teretane, fitness centri, muzeji, neće se održavati treninzi, izložbe, revije, sajmovi i sva slična događanja, kao ni vjerska okupljanja.

  • Otkazuju se svi javni događaji i okupljanja
  • Obustavlja se rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice: muzeja, kazališta, kina…
  • Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, osim pripreme i dostave hrane te pučkih kuhinja
  • Obustavlja se rad trgovina osim prodavaonica prehrambenih i higijenskih artikala, ljekarni, benzinskih crpki, radit će i kiosci, specijalizirane trgovine s dječjom opremom i ortopedskim pomagalima te hranom za životinje
  • Obustavlja se rad teretana, sportskih, fitness i rekreacijskih centara, obustavljaju svi organizirani treninzi, plesne škole, dječje i druge radionice
  • Obustavljaju se vjerska okupljanja

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja i zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu te mjere.

Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.

Sve trgovine koje će raditi morat će poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Ministar je naglasio da će dovoljno trgovina ostati otvoreno i nema potrebe za masovnim kupovanjem i stvaranjem zaliha.

zatvori