Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: ‘PALETA DOŽIVLJAJA’ novi je moto podravsko-prigorskog turizma uz novi vizualni identitet, projekte i planove

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije ima novi vizualni identitet. Pod skupnim nazivom ‘Podravina i Prigorje – Paleta doživljaja’ medijima je danas predstavljen novi turistički materijal – turistička karta naše županije, brošura, web stranica, kalendar događanja u 2020. godini te redizajn turističkog filma.

Želja je da izrada novog vizualnog identiteta posluži za dovođenje novih turista u naše krajeve te prezentaciju onoga što Koprivničko-križevačka županija može ponuditi. Tako je primjerice u kalendaru događanja pobrojeno više od 180 manifestacija koje će se održati ove godine, dok turistička mapa donosi pregled smještajne, kulturne, eno i gastro ponude Podravine i Prigorja.

– Podaci govore da je kontinentalni turizam u porastu, da je primjetan trend veće potrošnje na kontinentu nego na obali. Čuvši taj podatak bio sam dosta iznenađen, ali to je sam ministar turizma Gari Cappelli izjavio tako da nemamo razloga sumnjati u to, iako sigurno treba napraviti dublju analizu – rekao je župan Darko Koren, ujedno i direktor županijske Turističke zajednice, dodavši kako će Turistička zajednica i dalje promovirati naš kontinentalni, ruralni turizam uz već etablirane, ali i nove sadržaje.

Upravo će zato jedan od glavnih ciljeva županijske Turističke zajednice ove godine biti popularizacija rijeke Drave, najavila je pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev:

Kristina Sočev. Foto: Sonja Barčanec.

– Usudit ću se reći da je dio rijeke Drave koji prolazi kroz našu županiju najljepši, ali nedovoljno iskorišten u turističkom smislu. Zato pripremamo rafting po Dravi, od ušća Mure u Dravu do Ješkova u suradnji s Rafting klubom Koprivnica – rekla je Sočev i dodala da je već potvrđen dolazak putničkih agencija iz Poljske. Datum ovog događanja ovisit će o vremenskim prilikama, no bit će to 24. lipnja ili 1. srpnja.

Turistička zajednica nastavlja i s razvojem konjičkih turističkih staza na području naše županije. Već postoji stotinjak certificiranih kilometara staze, dok će projekt ove godine obuhvatiti još toliko.

– Trenutno su certificirane staze uz Dravu, a ove godine će se to isto napraviti prema Kalniku, poveznica na Novi Marof. Isto tako planiramo edukaciju i certificiranje konjičkih turističkih vodiča, a samim time i certificiranje konja odnosno grla koje će se koristiti u turističku svrhu – rekla je Sočev.

Za izradu novog turističkog materijala ukupno su potrošene 42 tisuće kuna od čega je 80% financirala Hrvatska turistička zajednica.

– Iako je naša županijska Turistička zajednica malobrojna i nedovoljno kapacitirana, ipak ima jednu značajnu ulogu u razvoju cjelokupne turističke aktivnosti na ovom prostoru. Ove smo godine povećali naš financijski plan, veći su prihodi od Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i jedna od naših glavnih zadaća je izrada strategije razvoja turizma naše županije za sljedeće desetogodišnje razdoblje – rekao je župan Koren.

Foto: Sonja Barčanec.
Razvoj cikloturizma

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac najavio je danas će Županija i dalje ulagati u razvoj cikloturizma, tj. biciklističkog turizma. Prilikom predstavljanja dijela županijskog proračuna rezerviranog za turizam, koji za 2020. godinu iznosi 2,5 milijuna kuna, rekao je kako je 800 tisuća kuna namijenjeno za projektno-tehničku dokumentaciju za dvorac Inkey, oko 1,1 milijuna kuna bit će podrška za redovan rad Turističke zajednice, oko 400 tisuća kuna ići će za cikloturizam, dok je 120 tisuća rezervirano za najznačajnije županijske manifestacije.

Marijan Štimac. Foto: Sonja Barčanec.

– Već smo oko 1,1 milijuna kuna uložili u fizičku infrastrukturu za razvoj cikloturizma. Imamo 10 cikloturističkih ruta, a uspostavljena je i službena GPS ruta s odmorištima. Ove godine željeli bismo izgraditi novih 10 odmorišta na rutama vezanima uz područje rijeke Drave. Uz to, na svim odmorištima gdje ne postoje servisne stanice cilj nam ih je postaviti. Unutar trogodišnjeg projekta planira se izraditi i web stranica na servisu Booking.com gdje će svi pružatelji usluga moći staviti svoje smještajne i uslužne ponude tako da cikloturisti unaprijed mogu rezervirati svoj smještaj. Jednako tako, uspostavit će se ruta koja će se preklapati s dravskom te će se izgraditi dva odmorišta, na jezerima Šoderica i Čingi-Lingi – najavio je Štimac.

Revitalizacija dvorca Inkey

Na današnjoj konferenciji za medije župan Darko Koren posebno je naglasio i projekt revitalizacije dvorca Inkey u Rasinji.

– Želio bih ovdje posebno naglasiti jedan naš projekt na kojem temeljimo određene buduće planove i vizije. To je projekt revitalizacije starog dvorca Inkey u Rasinji koji je Županija prošle godine kupila. Kandidirali smo ga za sredstva u Ministarstvu kulture, a ovih dana očekujemo ishod tog natječaja i krećemo u projektiranje odnosno u osmišljavanje jednog koncepta na koji bi se puno toga moglo kasnije nadograditi – zaključio je župan.

zatvori