Petak, 26. travnja 2024.

ZAVRŠEN PROJEKT (O)DRŽI KORAK Franjo Horvat: Romskoj djeci postavili smo temelj za bolje obrazovanje

Završen je projekt (O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice. Nositelj projekta u kojem je sudjelovalo 287 učenika je Udruga Roma Korak po Korak, a partneri su  Osnovna škola Fran Koncelak Drnje, Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, Pučko otvoreno učilište Korak po korak, Knjižnica i čitaonica Fran Galović i Koprivničko-križevačka županija.

– Znamo svi da je veliki problem kod učenika romske nacionalne manjine, ali ne samo kod njih nego i kod učenika ranjivijih skupina, uključivanje u osnovnoškolski sustav i njihovo pohađanje i savladavanje gradiva. Ovaj projekt je hvalevrijedan po tome jer se radilo i na edukaciji nastavnika, roditelja i djece. Inkluzija svega toga dovela je do toga da se može olakšati učenicima pohađanje nastave – rekao je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

Predsjednik Udruge Roma Korak po Korak Franjo Horvat zahvalio je svim partnerima koji su pomogli da se ovaj projekt uspješno privede kraju.

– Vrlo sam ponosan svime što je učinjeno, jer smo omogućili romskoj djeci snalaženje u školi i postaviti temelj za bolje obrazovanje – napomenuo je.

U sklopu projekta provedeno je pet različitih aktivnosti, a koordinatorica POU Korak po korak Marina Trbus objasnila je da se radilo o edukacijama za odgojno-obrazovne djelatnike i stručne suradnike, zatim aktivnosti za učenike i njihove roditelje te kulturno-edukativne aktivnosti.

– Promjena iznutra koju smo mi vidjele prema van za uključivanje u kvalitetniju zajednicu krenula je još od prve edukacije. I naš neki doživljaj je da je prekretnica bila zapravo trenutak kad su kolegice u išle u naselje i krenule u direktan rad s djecom i roditeljima, odnosno djeca sa svojim budućim učiteljicama – objasnila je Trbus.

Ravnateljica Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Gordana Gazdić-Buhanec, ravnatelj koprivničke knjižnice Karlo Galinec i ravnatelj Osnovne škole Fran Koncelak Drnje Ivan Pikivača složili su se da ovaj projekt ima veliki potencijal i da bi bilo jako dobro da preraste u program.

Riječi pohvale svim sudionicima ovog projekta uputila je i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec.

Spomenimo i da je vrijednost ovog projekta koji je počeo 1. ožujka 2019. godine, nešto veća od 490.000 kuna, a čak 90 posto sufinancira Ured za udruge Vlade republike Hrvatske.

zatvori