Petak, 26. travnja 2024.

Koprivničanac s riječkom adresom Vanja Posavec sudjelovao u otvorenju Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020.

Prvog dana veljače Rijeka je službeno postala Europskom prijestolnicom kulture. Na više od 30 lokacija u centru grada u ponudi je bilo više od 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje.

U organizaciju cjelodnevnog programa bio je uključen izuzetno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija. U sastavnom djelu otvaranja Europske prijestolnice kulture, u organizaciji obrta Maestro, sudjelovao je i klasični gitarist Vanja Posavec rodom iz Koprivnice.

Ovaj Koprivničanac koji zadnje tri godine živi i djeluje na riječkoj adresi glazbenu i osnovnu školu završio je u Koprivnici, a dugi niz godina tijekom srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja sudjelovao je u promicanju klasične gitare u Koprivnici, u sklopu Udruge Allegro kroz razne manifestacije, seminare i koncerte.

Na svom solo koncertu Vanja je posjetiteljima otvorenja prikazao različite stilove klasične glazbe na klasičnoj gitari. Na programu su se nalazile kompozicije baroknih autora, uključujući i Luku Sorkočevića, glazba romantizma, moderna, ali i filmska glazba. Neke od kompozicija bile su pisane za klasičnu gitaru, dok su druge transkripcije djela pisane za druge instrumente poput violončela, violine ili klavira. Kroz cijeli koncert publika je u opuštenoj atmosferi uživala u zvucima klasične gitare, usprkos blagoj kiši koja je povremeno pratila ovaj veliki cjelodnevni događaj.

Vanja ističe kako se rado sjeća svih koncerata i manifestacija održanih u Koprivnici i da mu je drago vidjeti da se gitaristička scena i dalje jako dobra razvija u njegovom rodnom gradu i školi u kojoj je započeo svoje prve glazbene korake.

Foto: Eugenia Medić
Foto: Eugenia Medić
zatvori