Petak, 26. travnja 2024.

Šetnica, vidikovci i električni bicikli privući će posjetitelje na Šodericu, ali vodit će se računa i o očuvanju okoliša

Šetnica, vidikovci, električni bicikli, hibridno vozilo i druge novosti za posjetitelje Šoderice neke su od aktivnosti projekta ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad’ predstavljenog danas na radionici kojoj je domaćin bila PORA – Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić kao najvažniju je aktivnost istaknuo uređenje kilometar i pol duge šetnice duž obale Podravskog mora:

– U ovom projektu je najatraktivnije to što će se izgraditi sama šetnica na jezeru Šoderica dužine 1580 metara. Ona se proteže na dvije trećine obale Šoderice koja je u posjedu Općine Legrad. Uz nju dolaze dva vidikovca, klupe, koševi i javna rasvjeta te dva dječja igrališta koja će sigurno podići vrijednost lokacije.

Uz šetnicu, načelnik Sabolić spomenuo je i nabavku deset električnih bicikala i hibridnog vozila koji će služiti za prijevoz posjetitelja do same Šoderice.

Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije koja je partner u ovom projektu, istaknula je da se ovo područje zaštićenih prirodnih bogatstava želi još pomnije proučiti:

– Projektom i aktivnostima na Šoderici ovo zaštićeno područje želimo još bolje istražiti i upoznati njegove prirodne vrijednosti, valorizirati njegovu biološku i krajobraznu raznolikost. S obzirom na to da je to zaštićeno područje, želimo poduzeti i potrebne mjere da bi se to prirodno bogatstvo sačuvalo – rekla je Kolar.

Podaci valorizacije raznolikosti ovog zaštićenog područja svakako će biti dio studije valorizacije prirodnih vrijednosti područja Šoderice, istaknula je Kolar i dodala da će se prilikom izvođenja bilo kakvih radova u ovom području voditi računa o zaštiti biljnog i životinjskog svijeta i prirodnih ljepota.

Načelnik Legrada naglasio je da će u sklopu projekta biti izrađen i Akcijski plan upravljanja posjetiteljima na području Općine Legrad, a zaposlit će se i jedna osoba koja će biti turistički vodič na 24 mjeseca. Potencijalni posjetitelji novouređene Šoderice svakako će biti i osnovnoškolci i vrtićarci iz okolice, zaključio je Sabolić.

Okupljene je na radionici pozdravio i zamjenik koprivničko križevačkog župana Darko Sobota koji nije krio zadovoljstvo što je projekt prepoznat od strane Europske unije.

To možemo vidjeti i u samom iznosu sredstava; za ovaj projekt ukupne vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna 85% sredstava sufinancirano je od njihove strane. Ostali dio je vezan uz sudionike projekta, Općinu Legrad, PORU i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, a time posljedično i na samu Koprivničko-križevačku županiju – rekao je Sobota.

Na radionici su se okupili i načelnici općina koje gravitiraju Šoderici, ali i predstavnici osnovnih škola, vrtića i udruga kojima su predstavljene aktivnosti projekta kako bi se mogli informirati i uključiti u neke od predstojećih edukacija.

Vrijednost ovog projekta sufinanciranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi više od 4,8 milijuna kuna, a provodit će se do siječnja 2021. godine.

zatvori