Petak, 26. travnja 2024.

Policija najavila vikend-akciju i poseban nadzor prometa cijeli sljedeći tjedan

Policija će na ulicama i cestama Podravine i Prigorja tijekom predstojećeg vikenda ponovno provoditi pojačane mjere nadzora prometa.

Pojačani nadzor trajat će od danas u 14 sati do ponedjeljka u 7 sati. Policijski službenici posebno će pozorno pratiti brzinu kretanja vozila, jesu li vozači pod utjecajem alkohola, droga ili lijekova, upravljaju li prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, koriste li pravilno sigurnosni pojas i dječju sjedalicu, koriste li mobitel tijekom vožnje i drugo.

– Vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača ili usluge taksi-službe ili javnog prijevoza, kao i da ukoliko je moguće prenoće u vinogradima i sljedeći dan se upute kućama – poručili su iz Policijske uprave.

U jutarnjim satima vozači trebaju uzeti u obzir mogućnost poledice, a bude li mraza potrebno je temeljito očistiti vjetrobranska stakla i druge površine na vozilu.

– Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice te ih molimo da vode računa da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, kao i da se pridržavaju poželjnog ponašanja u prometu koje su naučili u autoškoli – dodali su iz Policijske uprave.

Pješaci i biciklisti noću moraju dodatno paziti na vidljivost, imati prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo na biciklu te nositi reflektirajući prsluk ili drugu odjeću u kojoj su uočljiviji.

Za sljedeći tjedan policija je pak najavila akciju pojačanog nadzora vozača teretnih vozila i autobusa. Pojačani nadzor trajat će od 10. do 16. veljače. Policija će pritom pojačano kontrolirati eventualnu alkoholiziranost vozača, valjanost prometnih isprava, tehničku ispravnost vozila, najveću dopuštenu masu i osovinsko opterećenje, korištenje obaveznih odmora i radno vrijeme vozača, kao i sve druge prometne prekršaje. Posebno će pod povećalom biti autobusi kojima se prevoze djeca.

Iz policije navode kako su prošle godine vozači teretnih vozila prouzročili 62 prometne nesreće, među kojima jednu s poginulom osobom i 16 s ozlijeđenima. U istom razdoblju vozači autobusa prouzročili su tri prometne nesreće, među kojima jednu s ozlijeđenom osobom.

zatvori