Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Drugo izdanje manifestacije ‘Očuvanje nematerijalne kulturne baštine’ održano u Koprivničkim Bregima

Drugo izdanje manifestacije ‘Očuvanje nematerijalne kulturne baštine’ u organizaciji Udruge žena Bregi održano je u subotu, 22. veljače u društvenom domu u Koprivničkim Bregima.

Manifestaciji su se odazvale brojne članice udruga žena iz Koprivničko-križevačke županije, ali po prvi puta i iz Sisačko-moslavačke – Društvo žena Pešćenica.

Predsjednica Udruge Suzana Bukvić pozdravila je sve prisutne udruge i goste te im zahvalila na dolasku, a zatim je objasnila da je cilj manifestacije da promovira nematerijalnu kulturnu baštini koju posjedujemo, ali i baštinu cijele Lijepe naše.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Koprivnički Bregi Mario Hudić, otvorio manifestaciju i istaknuo kako je očuvanje nematerijalne kulturne baštine tradicija u Općini Koprivnički Bregi. – Tu tradiciju čuvaju naše udruge i to je jedna od prepoznatljivosti naše općine. Smatram da je nematerijalna kulturna baština duša svake lokalne sredine i da bez nje ni jedna lokalna sredina ne može biti prepoznatljiva – istaknuo je Hudić, pohvalio rad svih udruga u općini i zahvalio im na trudu.

Nakon uvodnih govora uslijedio je program. Prvo je tajnica Udruge žena Bregi Snježana Kuhar pročitala kratak tekst o samoj udruzi i o bregofskoj piti, o samim počecima kako je tekla zaštita umijeća pripreme bregofske pite pa sve do prezentiranja na raznim manifestacijama diljem Lijepe naše, održanim radionicama gdje su se prenosila znanja izrade ove tradicionalne slastice te osmišljavanja loga bregofske pite, majica, pregača, ambalaže, banera i letaka. Kroz taj angažman rodila se ideja za održavanje ove manifestacije na temu nematerijalne kulturne baštine.

Zatim se predstavila Udruga žena “Hrvatsko srce” Peteranec koja je prezentirala izradu mudlina – “testo z vrhnjem polejano”, svi prisutni su mogli kušati mudline s makom, orasima, pekmezom i vrhnjem. “Hvala im na sudjelovanju i uloženom trudu te im želimo da uskoro i oni budu uvršteni na listu nematerijalnog kulturnog dobra RH”, poručile su im članice udruge domaćina.

Igrokaz pod nazivom “Starinske šege” izveli su učenici Osnovne škole Bregi pod vodstvom učiteljice Vlatke Kunić.

Predstavilo se i Čipkarsko društvo “Danica Bresler” iz Lepoglave koje je predstavilo izradu Lepoglavske čipke. O radu društva u protekle 22 godine govorila je njegova predsjednica Verica Dubovečak naglasivši pritom da je Društvo dalo značajan doprinos uvrštenju lepoglavskog čipkarstva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine te da su članice Društva brojnim aktivnostima doprinijele očuvanju i prezentaciji lepoglavskog čipkarstva. “Hvala im što su se odazvale na naš poziv i uveličale našu manifestaciju, a posebna zahvala našem novom župniku vlč. Branku Horvatu što nas je povezao s njima”, kažu iz Udruge žena Bregi.

Jedna od izlagača bila je i Mira Topalović, majka članice Udruge žena Bregi koja je izlagala svoje ručne radove.

Poslije službenog programa, svi prisutni su se lijepo proveli uz večeru i ples uz Tropic band.

“Hvala našem kuharu Dominiku na ukusnoj večeri i Brankici na prefinim kolačima. A posebno zanimljiv je bio kviz s pitanjima o Udruzi i bregofskoj piti, a znanje smo nagradile bregofskom pitom i likerima OPG-a Grošek. Naravno bio je tu i ples na ispadanje gdje su dva najbolja para dobila likere i ukrasne jastuke tapetarskog obrta Horvat. Hvala svim našim sponzorima! Hvala svim članicama Udruge žena Bregi na uloženom trudu da naša manifestacija i ove godine bude uspješna!”

Tekst: Snježana Kuhar, tajnica Udruge

zatvori