Subota, 27. travnja 2024.

Ženska inicijativa HNS-a podržala Dan crvenih haljina: Žene imaju sve više obaveza i stresa, a cijenu plaćamo zdravljem

Ženska inicijativa HNS-a Koprivničko-križevačke županije i ove godine podržava edukativno-zdravstvenu akciju Dan crvenih haljina. Smatraju da je važno snažno i opetovano ukazivati na posebnosti moždanog udara u žena.

– Žrvanj svakodnevnih obaveza za žene je danas nemilosrdniji nego ikada ranije budući da istovremeno pokušavamo imati blistave karijere, skladne obitelji i divnu djecu te kuće i okućnice iz žurnala, a cijenu za to vrlo često plaćamo zdravljem – poručuje predsjednica Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije Andreja Horvat Friščić.

Naime, većina moždanih udara može se prevenirati zdravim načinom života te liječenjem prisutnih čimbenika, koje je potrebno unaprijed prepoznati. Najvažniji korak u borbi protiv moždanog udara u žena je edukacija: poznajemo li uzroke, možemo promijeniti način života i smanjiti rizike, a znanje o simptomima pomoći će nam da pravovremeno reagiramo i tako pomognemo sebi ili drugima ako do moždanog udara ipak dođe.

Dodatno zapanjuje i činjenica da moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, a u zadnje vrijeme snižava se i dob bolesnika koje pogodi moždani udar – čak 46% moždanih udara nastaje u najproduktivnijoj životnoj dobi, između 45. i 59. godine života, poručili su iz županijske Ženske inicijative HNS-a.

Na potrebu osvještavanja o čimbenicima rizika upozorila je i šefica koprivničko-križevačkog HNS-a Jasmina Pavlović.

– Važno je osvijestiti što čini rizično ponašanje, no još je važnije poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara. Potrebno je mijenjati ono na što možemo utjecati, a to je način života – potrebna nam je trajna i korjenita promjena životnog stila, posebice nama ženama, koje nastojimo biti superiorne na svim životnim područjima – kazala je Pavlović, dodavši kako pušenje, prekomjerno pijenje alkohola, nezdrava prehrana, stres, tjelesna neaktivnost i debljina spadaju među čimbenike rizika na koje sami utječemo.

Iako su s povećanom učestalošću nastanka moždanog udara povezane mnoge bolesti, stanja, okolnosti, životne navike i ponašanja, HNS-ovke pozivaju da krenete od sebe i promjenom načina života smanjite mogućnost da se nađete na udaru moždanog udara.

zatvori