Subota, 27. travnja 2024.

IZNIMAN DVOJAC I DALJE RASTURA Denis Pleše i Ivan Ciganek primili dekanovu nagradu za studentski znanstveni rad

Koprivničanci Denis Pleše, student četvrte godine farmacije, i Ivan Ciganek, student četvrte godine molekularne biologije, početkom ove godine primili su nagradu dekana Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta za izniman studentski znanstveni rad.

Riječ je o radu u kojem su pokušali utvrditi stanične mehanizme koji bi mogli olakšati određene terapijske pristupe u nekim podtipovima tumora dojke. Pleše kaže da su se istraživanjem bavili cijelu prošlu akademsku godinu, izrađivali su ga i pisali zajednički, a eksperimentalni dio odrađen je u Laboratoriju za mitohondrijsku bioenergetiku i dijabetes na Institutu Ruđer Bošković.

– Ova nagrada dolazi nam kao potvrda da se znanstveni rad studenata na našim fakultetima cijeni i prati te kao motivacija za daljnji nastavak rada u znanosti. Također uz ovo priznanje, velika potvrda nam je i to što smo dobivenim podacima doprinijeli formiranju znanstvenog rada koji bi uskoro trebao biti objavljen u priznatom međunarodnom znanstvenom časopisu – rekao je Pleše.

Ovaj iznimni dvojac prijateljstvo njeguje od malih nogu, baš kao i ljubav prema prirodnim znanostima, a za svoj akademski uspjeh primili su brojne nagrade i priznanja. Uz to, rasturili su državnu maturu i poharali rang-liste željenih fakulteta.

Ivan Ciganek i Denis Pleše nakon mature, uoči odlaska na studij. Snimio Marko Posavec, 2016.
Znanstveno istraživanje i farmaceutska industrija

– Interes za znanost javio se još u srednjoj školi, a kroz studiranje je samo nastavio rasti. Kao studentu farmacije u glavnom fokusu mi je rad vezan uz olakšavanje liječenja bolesti već postojećim terapijskim pristupima ili pronalaženje novih terapijskih pristupa u liječenju određenih bolesti – objasnio je Pleše.

Dodao je da su mu se tijekom studiranja iskristalizirale interesne zone.

– Ako se odlučim na karijeru u znanosti, volio bih da to bude u sferama terapije bolesti CNSa koje obuhvaćaju među ostalim shizofreniju, kliničku depresiju, Alzheimerovu bolest i to pogotovo zato što unatoč velikom dosadašnjem napretku u znanosti i medicini te bolesti još uvijek perzistiraju kao jedne od onih za koje imamo najmanje terapijskih, a pogotovo djelotvornih terapijskih pristupa, a velik broj ljudi u svijetu je zahvaćen njima te su u društvu nepravedno marginalizirane i stigmatizirane – naglasio je Pleše.

Ustupio Denis Pleše.
Odlazak u inozemstvo najizglednija je opcija

S druge strane, osim znanstvene karijere, Pleše se svakako vidi u farmaceutskoj industriji ili u sferi istraživanja i razvoja ili u sferi marketinga.

– Smatram da su to karijere koje nude najviše mogućnosti i to u jednoj od najjačih svjetskih industrija za kojom će u budućnosti potreba samo rasti. Odlazak u inozemstvo također ostaje jedna od najizglednijih opcija i to ponajviše zbog puno šireg spektra traženih pozicija u samoj farmaceutskoj industriji, a i sveopće kvalitete života koja je realno vani još uvijek na višoj razini nego ovdje – napominje Pleše.

Triatlon na čekanju

Osim akademskih uspjeha, Pleše iza sebe ima i vrhunske sportske rezultate poput 15 osvojenih naslova državnog prvaka u triatlonu. No sport, njegova najveća ljubav, trenutno je na čekanju.

– Razina triatlona kojom sam se ja bavio i kojom sam se htio nastaviti baviti zahtijevala je ulaganje vremena i to više od pet sati dnevno, što nažalost nije bilo moguće uz moje akademske ambicije, pa je došlo do situacije ili-ili gdje sam se na kraju odlučio za studiranje i razvijanje vještina koje će mi biti od koristi u daljnjoj karijeri – istaknuo je Pleše.

Unatoč tome, kaže da svakodnevno uspijeva pronaći sat, dva za odlazak u teretanu.

– Bez fizičke aktivnosti ne mogu jer jednom kad se čovjek navuče, to je to. A što se triatlona tiče, kraj fakulteta se bliži, a s njime možda i malo više vremena da se vratim barem na hrvatsku triatlon scenu kroz dvije ili tri godine – zaključio je Pleše.

Foto: Marko Posavec
zatvori