Četvrtak, 25. travnja 2024.

Županijski Centar izvrsnosti s radom počinje sredinom veljače

Zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek sastali su se s ravnateljima koprivničke, križevačke i đurđevačke gimnazije te voditeljima Županijskih stručnih vijeća osnovnih i srednjih škola iz područja matematike, fizike, kemije i biologije.

Na sastanku se raspravljalo o Centru izvrsnosti Koprivničko-križevačke županije koji bi s radom trebao započeti sredinom veljače ove godine.

Zamjenik Ljubić uvodno je kazao kako se projekt Centra pripremao vrlo temeljito uz želju da se s radom započne što je prije moguće kako bi se učenicima omogućio dodatni izvor znanja.

– Najvažnije je okupiti djecu i pružiti im mogućnost u stjecanju novih znanja. Veseli što među učenicima postoji interes za dodatni rad i mi ćemo u suradnji sa školama učiniti sve potrebne preduvjete kako bi se s radom započelo što prije. Nužno je kreirati i uskladiti kurikulume iz predmetnih područja kako bi imali ujednačeni rad i kvalitetu rada u sva tri centra. Očekujemo da će centri ubrzo steći svoju prepoznatljivost te da će učenici koji će pohađati nastavu ostvarivati dobre rezultate na državnim natjecanjima i državnoj maturi. Dugoročno gledajući, neki od njih će se nakon završetka studija sigurno vratiti u županiju i ovdje razvijati svoju poslovnu karijeru u strukama koje su nam deficitarne – kazao je Ljubić.

Pročelnica Mušlek prisutne je podsjetila na to kako su nakon provedene ankete među učenicima osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije i sastanka s voditeljima Županijskih stručnih vijeća osnovnih i srednjih škola iz područja matematike, kemije i fizike u suradnji sa školama, osigurani preduvjeti za proširenje Centra i na Gimnaziju dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac i Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci (uz postojeći u Gimnaziji Fran Galović Koprivnica) za predmete matematike, fizike, kemije i biologije. Na taj način, kazala je Mušlek, u tri Centra svi nadareni učenici će dobiti priliku za proširivanje svojih znanja.

Na sastanku su predstavljeni i rezultati prijava za Centre prema područjima i lokaciji pohađanja koje su pristigle tijekom siječnja.

– Zaprimili smo 327 prijava pri čemu je najveći interes iskazan za matematiku (149 prijava), slijedi kemija (92 prijave), biologija (55 prijava) te fizika (31 prijava). Što se tiče gradova, u Koprivnici je očekivano najveći broj prijava, njih 156 dok je u Đurđevcu zabilježeno 64 prijava, a u Križevcima 107. Treba uzeti u obzir da su neki učenici prijavljivali više predmeta koje žele pohađati, tako da se brojčano stanje odnosi na broj prijava, a ne na broj učenika. Proveli smo brojne pripremne aktivnosti u pogledu informiranja i afirmacije Centara koji će ove godine iznimno s radom krenuti u veljači i s nešto manjim fondom nastavnih sati. Ovo je priprema podloge za iduću školsku godinu u kojoj će Centri krenuti puno prije i s puno većim fondom sati – pojasnila je Mušlek .

Sudionici sastanka su raspravili o prijedlozima vezano uz formiranje grupa po pojedinim Centrima, a dogovoren je i kurikulum od 30 nastavnih sati po predmetu koji će se u Centrima krenuti provoditi sredinom veljače.

– Imali smo veliku želju otvoriti Centre izvrsnosti u sva tri grada jer smo sigurni kako je uz nadarenost garancija uspjeha dodatan rad za koji ima interesa, kako među učenicima tako i među nastavnicima kojima zahvaljujem što će odvajati svoje vrijeme kako bi naši učenici bili još bolji i uspješniji u izazovima koji ih čekaju. Pred nama je period u kojem je važno da Centri steknu afirmaciju te da ih još više unaprijedimo za iduću školsku godinu, zaključio je Ljubić.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori