Četvrtak, 25. travnja 2024.

Željko Šemper: Obiteljske mirovine najveća su nepravda hrvatskog mirovinskog sustava, o njima se raspravlja u Nacionalnom vijeću za umirovljenike

Problematika obiteljskih mirovina ponovo se aktualizira u hrvatskom društvu. Rekao je to za Dravu info u programu Radio Drave Koprivničanac Željko Šemper.

Kao član Nacionalnog vijeća za umirovljenike, koje kao savjetodavno tijelo Hrvatske vlade brine o hrvatskim umirovljenicima, Šemper kaže da su obiteljske mirovine u posljednje vrijeme često na dnevnom redu vijeća. I to opravdano, jer kako godinama tvrdi, obiteljske mirovine najveća su nepravda hrvatskog mirovinskog sustava:

Za sada ima oko 220.000 korisnika obiteljskih mirovina i to je 93% žena. Kada suprug umre, supruga može birati zadržava li svoju osobnu mirovinu ili uzima 70% suprugove mirovine. S obzirom na to da su mirovine muškaraca daleko veće od mirovina žena, ispada da žene nemaju što birati jer je isplativije uzeti 70% mirovine supruga nego onu koju su zaradile vlastitim radom.

Šemper pojašnjava da žena nakon suprugove smrti često pada u zonu siromaštva jer umjesto dvije mirovine, suprugove i njene, izvori prihoda joj se svode na manju obiteljsku mirovinu.

Dodaje i da se ovaj problem u europskim zemljama riješio na više načina. Tako u Njemačkoj udovica zadržava puni iznos svoje mirovine i dobije još 60% suprugove. U susjednoj Sloveniji udovice uz svoju mirovinu dobivaju i još 15% suprugove.

Šemper ističe da je u tijeku formiranje radne skupine stručnjaka koji bi u sklopu Nacionalnog vijeća za umirovljenike trebali donijeti prijedloge zakonskog rješenja ovog pitanja. Kako je riječ o posljednjoj godini mandata aktualne Vlade, nada se da status obiteljskih mirovina neće biti samo još jedno predizborno obećanje.

Spomenimo i da je Šemper jedan od najaktivnijih članova Hrvatske stranke umirovljenika i vrlo glasan zagovornik poštivanja prava građana treće životne dobi.

zatvori