Nedjelja, 1. rujna 2024.

Vijeće za prevenciju: Stanje sigurnosti u županiji je dobro

Članovi Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije sastali su se u srijedu i razgovarali o stanju sigurnosti na našem području.

Tom prilikom koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je da podaci pokazuju kako je stanje sigurnosti dobro te da stanovnici županije imaju punu podršku svih relevantnih službi, institucija i ustanova po svim pitanjima koji se tiču brige i zaštite za njihovu zdravstvenu, socijalnu i opću sigurnost.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac rekao je da živimo u sigurnoj županiji u kojoj u protekloj godini nisu zabilježeni slučajevi teški oblici kaznenih djela ubojstava i pljački.

Maja Gregurović, policijska službenica za prevenciju u uredu načelnika PU koprivničko-križevačke kazala je da je odrađeno 5000 raznih preventivnih aktivnosti kojima se upozoravalo na važnost sprječavanja konzumacije alkohola i opojnih droga, vršnjačko nasilje te sigurnosti na internetu što je danas vrlo važna tema s obzirom na to da djeca veliku većinu vremena provode u virtualnom svijetu.

U raspravu se uključila i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić koja je također kazala da treba poraditi na unaprjeđenju zakonskih rješenja zaštite, posebice djece i žena te razvijati više programa prevencije koji za cilj imaju stvaranje zdrave okoline i društva.

Na sjednici su raspravljeni i zaključci s održanih sastanaka Vijeća za prevenciju o temi konzumiranja prava i obaveza u sustavu socijalne skrbi, a koji se tiču romske nacionalne manjine. Članovi su se složili kako je potrebno pronaći model koji će garantirati potpunu socijalnu integraciju u čemu je naglasak na suradnji svih institucija, posebice obrazovnih ustanova koje imaju veliki zadatak u formiranju osnovnih temelja za daljnji razvoj romske zajednice.

Sjednici su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnice županijskih upravnih tijela Željka Koluder-Vlahinja i Ana Mušlek, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić te ostali članovi Vijeća.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori