Petak, 26. travnja 2024.

VIDEO: LENGER FANTAZIJA Hojsak & Novosel obradili pjesme Podravca Blaža Lengera

Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura) svjetski su priznati glazbeni duo nagrađen Porinom. Poznati po tome da promoviraju hrvatsku glazbu diljem svijeta odlučili su napraviti posvetu bardu podravske pjesme Blažu Lengeru.

Na svoj unikatni i originalni način obradili su neke od najpoznatijih Lengerovih pjesama te ih povezali u svoju Lenger fantaziju.

S obzirom na to da je Tihomir Hojsak, rodom iz Drnja, odrastao na pjesmama Blaža Lengera bilo je pitanje vremena kad će obraditi neku od njegovih pjesama.

– Rođen sam i odrastao u Podravini, a kao takav od malih sam nogu upijao pjesme Blaža Lengera, koje su u našem kraju kultne. Želja mi je bila napraviti posvetu čovjeku koji je proslavio Podravinu i to u obliku jedne skladbe koja je presjek njegovih pjesama. S obzirom na to da već godinama imamo sjajnu suradnju sa tamburaškim orkestrom HRT-a u dogovoru s maestrom Leopoldom rodila se ideja o praizvedbi iste skladbe na njihovom koncertu Valceri, polke i druge špelancije. Filip je orkestrirao skladbu za tamburaški orkestar, a reakcije na skladbu su sjajne – priča Tihomir.

Duo uskoro odlazi na svoju prvu Nordijsku turneju. Posjetit će Norvešku, Švedsku i Latviju.

– Protekla godina za nas je bila najuspješnija dosad. Osim koncerata u Hrvatskoj i regiji posjetili smo ponovo SAD, otvorili istočno tržište u Bugarskoj. Diskografski smo također bili aktivni, ovoga puta kao gosti i to na albumu Vlatka Stefanovskog Live at Lisinski. Snimili smo i dva spota, a nakon 6 nominacija osvojili smo Porin i to za najbolju instrumentalnu izvedbu. Uskoro odlazimo na našu Nordijsku turneju gdje ćemo predstavljati Hrvatsku povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Planiramo do kraja godine izdati novi album, čeka nas opet put u SAD, no godina je duga i vidjet ćemo kakva sve iznenađenja nosi – zaključio je Filip Novosel.

zatvori