Subota, 27. travnja 2024.

Muzealci sjeverozapadne Hrvatske udružuju se kako bi zajedno bili jači, Čimin: Već smo pokrenuli razgovore

Muzej grada Koprivnice uskoro kreće u osnivanje regionalnog društva muzealaca sjeverozapadne Hrvatske.

Koprivnički muzej odlučio se na ovaj potez zbog nezadovoljstva radom Hrvatskog muzejskog društva, rekao je u programu Radio Drave ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Čimin:

– Već smo pokrenuli određene razgovore s muzealcima u Varaždinu i Čakovcu kojima Koprivnica nekako prirodno gravitira. Želja je svih nas da se što više povezujemo i da stvaramo zajedničke projekte. Čini nam se da u ovoj situaciji kada postoji određeno negodovanje prema Hrvatskom muzejskom društvu možemo osnovati takvo ili slično društvo koje bi bilo dobar putokaz u umrežavaju naših društava.

Muzejsko društvo sjeverozapadne Hrvatske postojalo je sve do 1999. godine, pojašnjava Čimin i ističe da bi ponovno umrežavanje pomoglo muzejima u kvalitetnijem osmišljavanju projekata i pronalasku novih izvora financiranja za te iste projekte. Upravo su muzeji kao javne ustanove u kulturi često neprihvatljivi prijavitelji za mnoge izvore financiranja, ističe Čimin.

– Važno je spomenuti i da bi jedno takvo društvo moglo imati predstavnika u Hrvatskom muzejskom vijeću, koje je nadležno za muzejsku djelatnost u Hrvatskoj. Tada bi svojim članom i na taj način mogli unaprijediti muzejsku djelatnost u Koprivnici, Čakovcu i Varaždinu.

Do konačnog zaključka o umrežavanju muzealaca trebalo bi doći u veljači, poručio je Čimin.

zatvori