Petak, 26. travnja 2024.

UČITELJI KAO ODGOJITELJI? Ida Šipek: Postoji stav da se u vrtićima igra pa svatko taj posao može raditi

Najavljene izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju izazvale su nezadovoljstvo dijela struke. Kao jedna od najznačajnijih promjena ističe se ona da se na mjestu odgojitelja može zaposliti učitelj razredne nastave.

Ravnateljica koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica Ida Šipek jedna je od onih koji ovu odluku smatraju problematičnom:

– S tim se ni osobno ni profesionalno ne slažem, ne u smislu da oni kao osobe nisu sposobni raditi taj posao već je jednostavno potrebna drugačija i dodatna edukacija. Po toj logici bi i odgojitelji mogli raditi kao učitelji razredne nastave, a kad bi pitali jedne i druge, ni jedni se ne bi složili jer zapravo znaju da njihova struka nosi određene specifičnosti – rekla je Šipek.

Ida Šipek
Ida Šipek. Snimio Marko Posavec.

Objasnila je da posao odgojitelja obuhvaća dobro poznavanje cijelog psihofizičkog razvoja djece, metodiku svih područja razvoja od godine dana pa do sedme godine. Napominje da u fokusu odgojitelja nije samo dijete već poznavanje dinamike obitelji i postupanja u različitim obiteljskim situacijama.

Ipak, nada se da mlade neće obeshrabriti ova situacija i da će rado upisivati predškolski odgoj.

– Nekako mi se čini da su ove promjene rezultat stanja u odgojno-obrazovnom sustavu u kojem je došlo do pomanjkanja odgojitelja i viška učitelja primarnog obrazovanja – smatra ravnateljica Šipek.

Istaknula je da nažalost postoji stav da se u vrtićima igra pa svatko taj posao može raditi. Naglasila je da se važnost odgojitelja najjasnije vidi onda kada djeca ne polaze vrtić.

zatvori