Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Više nesreća, ali manje poginulih: U prošloj godini dramatičan porast broja dviju vrsta prekršaja

Fiksne kamere za nadzor brzine znatno su pridonijele većem broju sankcioniranih prekršaja, premda su bile aktivne tek od polovice listopada

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom 2019. godine obilježio je nešto malo veći broj prometnih nesreća, ali i manji broj smrtno stradalih osoba.

Istaknuo je to na današnjoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj voditelj Službe policije Damir Jančijev:

– Stanje sigurnosti cestovnog prometa u 2019. karakterizira povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 2,6 posto, ali ono što je najbitnije i što posebno pratimo, bilo je manje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i to za 19,4 posto te 14 posto manje smrtno stradalih osoba u prometu. 2018. godine imali smo sedam, a prošle godine šest osoba koje su izgubile život u prometu.

Damir Jančijev
Voditelj Službe policije PU koprivničko-križevačke Damir Jančijev. Snimio Marko Posavec.

Nešto je bilo manje sudionika prometnih nesreća koji su bili pod utjecajem alkohola, dodao je Jančijev.

Što se tiče preventivno-represivnih aktivnosti policije, tijekom 2019. godine policijski su službenici sankcionirali ukupno 18.754 prometna prekršaja, što je 12,3 posto više nego u 2018. Posebno su se fokusirali na takozvane “četiri ubojice u prometu”: alkohol, brzinu, mobitel i pojas. Broj prekršaja koji se odnose na alkoholiziranost vozača otprilike je isti kao i 2018., oko dvije tisuće. Na sličnoj je razini i nekorištenje sigurnosnog pojasa u čemu su lani uhvaćena 2644 vozača. Značajan je porast broja prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u prometu: 978 u 2019., što je čak 49% više nego u 2018. godini.

Brzina je poseban slučaj. Prekršaja koji se odnose na brzinu lani je također bilo znatno više nego prethodne godine, čak 42 posto više, odnosno ukupno 6.942. Tome su sasvim sigurno pridonijele i nove fiksne kamere, istaknuo je Jančijev:

– Znate da smo prošle godine od 15. listopada stavili u funkciju fiksne kamere za nadzor brzine na državnim cestama. Te kamere su od 15. listopada do 31. prosinca zabilježile 918 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja. Tako da su kamere sigurno pridonijele velikom porastu broja prekršaja koji se odnose na brzinu kretanja, od 42% u odnosu na prethodnu godinu.

Policija je lani provela više preventivnih aktivnosti, a Jančijev je najavio da će s tim nastaviti i ove godine, prvenstveno s ciljem smanjenja broja osoba smrtno stradalih u prometu. Tijekom 2019. iz prometa su isključena 2073 vozača, kao i 299 vozila, a privremeno je oduzeto 898 vozačkih dozvola. Ukupan iznos izrečenih sankcija je 2.864.500 kuna, od čega je plaćeno 2.724.999,08 kuna.

Konkretne statističke podatke stanja sigurnosti u cestovnom prometu možete pronaći na internetskim stranicama PU koprivničko-križevačke (PDF).

zatvori