Subota, 27. travnja 2024.

Slavko Tucaković ponovno imenovan glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH, no sada ima i novu ulogu

Vlada Republike Hrvatske na zatvorenom je dijelu današnje sjednice imenovala Koprivničanca Slavka Tucakovića novim glavnim vatrogasnim zapovjednikom.

Tucakoviću ovo imenovanje nosi ponešto drugačiju ulogu od dosadašnje. Naime, temeljem novog Zakona o vatrogastvu, Hrvatska vatrogasna zajednica od 1. siječnja preustrojena je u središnji državni ured nadležan za vatrogastvo, a Tucaković je time postao i državni tajnik.

– Sada je glavni vatrogasni zapovjednik ujedno i državni dužnosnik, a prvi put u povijesti i državni tajnik. Hrvatska vatrogasna zajednica postala je središnji državni ured Vlade Republike Hrvatske. Ovo je veliko priznanje hrvatskom vatrogastvu, hvala Vladi koja je prepoznala vatrogastvo kao bitan čimbenik sustava domovinske sigurnosti – rekao je Tucaković Dravi.info.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske odgovoran je za zakonitost rada Hrvatske vatrogasne zajednice, za opremljenost, osposobljenost i intervencijsku spremnost vatrogasaca, postrojbi i organizacija na području Republike Hrvatske.

– To je velika čast koju je Vlada ukazala i meni i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Naravno, bit će to puno posla i rada, ovo se prvi put dogodilo u povijesti hrvatskog vatrogastva. Vatrogasac mora uvijek biti u službi građana Republike Hrvatske na svim razinama – istaknuo je Tucaković.

Bez obzira na novi ustroj, Hrvatska vatrogasna zajednica nastavlja s kontinuiranim radom pod Tucakovićevim vodstvom, kao što je činila i u prijelaznom razdoblju prošle godine.

– Nastavljamo s onime što hrvatski vatrogasci najbolje znaju: brinuti o svima, od djece do naših veterana, ali i o operativnom djelovanju i mobilnosti svih vatrogasaca. Najbitnije je da odmah reagiramo, da odmah po dojavi izađemo na intervenciju i da odradimo svoj posao kako najbolje znamo – poručio je Tucaković.

Među najvažnijim novostima istaknuo je donošenje novih pravilnika i drugih normativnih akata na dobrobit vatrogasaca. Postojeći su, naime, stari 25 do 30 godina. Bit će tu i promjena u upravnim vijećima javnih vatrogasnih postrojbi, u sustavu zapovijedanja i drugdje.

– Sve to treba zaokružiti djelovanje javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava te općenito vatrogastva u Hrvatskoj – zaključio je Tucaković, posebno zahvalivši vatrogascima s područja Koprivničko-križevačke županije i njegove Koprivnice.

Slavko Tucaković završio je Tehnološki fakultet u Zagrebu (VI/1), usmjerenje zaštita od požara, a 2004. godine diplomirao na Visokoj školi za sigurnost na radu, smjer zaštita od požara. Specijalist menadžmenta poslovnih sustava postao je 2014. godine završivši poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Od 2017. do 2018. pohađao je Hrvatsko vojno učilište dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.

Od srpnja 2012. godine preuzima dužnost načelnika Sektora za vatrogastvo u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ujedno i funkciju glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske. U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici imenovan je za glavnog vatrogasnog zapovjednika 21. veljače 2019. godine te je na toj dužnosti do 31. prosinca 2019. godine.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Slavko Tucaković vodio je sve velike požare u priobalju: na Korčuli, Pelješcu, u Crikvenici, Benkovcu, Kistanju, te na brojnim drugim požarištima. Zapovijedao je i tijekom poplava koje su zadesile Mursko Središće, Letovanić, Veliku, Karlovac, a 34 dana sudjelovao je na katastrofalnoj poplavi u Gunji 2014. godine. Od značajnih zadaća možemo izdvojiti i zapovijedanje, aktivno sudjelovanje i vođenje državne akcije za vrijeme elementarne nepogode koja je 2014. godine pogodila Primorsko-goransku županiju te sudjelovanje u migrantskoj krizi Opatovac i Slavonski Brod 2015. godine.

Odlikovan je medaljom Grada Koprivnice, zlatnom medaljom i medaljom za posebne zasluge HVZ-a, Redom Danice s likom Katarine Zrinski od strane predsjednice RH, kao i mnogobrojnim odlikovanjima iz vatrogastva Republike Slovenije. (hvz.hr)

zatvori