Subota, 27. travnja 2024.

POVEĆANJE CIJENE HRT PRISTOJBE Šemper: Nepravedno su oštećeni umirovljenici, a nekima od njih je televizija jedini prozor u svijet

Svima nama svaka ušteđena kuna dobro dođe. Tu kunu u svom novčaniku najviše osjete umirovljenici s niskim mirovinama. Nova godina često nam donosi i najave različitih poskupljenja, a najave su da bi sljedeće u nizu moglo biti upravo poskupljenje radiotelevizijske pristojbe koju svi plaćamo.

Koprivničanac Željko Šemper i jedan od najaktivnijih članova Hrvatske stranke umirovljenika s našeg područja dravi.info je kazao kako se i sada umirovljenicim iznos pristojbe nepravedno naplaćuje.

– HRT pretplata je godinama problem umirovljenika, gdje se oni oštećuju na jedan nepravedan način. Prema Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji pretplata iznosi 1,5% osnovice prosječne hrvatske plaće. Godinama inzistiram da za HRT pretplatu koju plaćaju umirovljenici, osnovica bude prosječna mirovina. Prosječna plaća je danas preko 6000 kuna, a prosječna mirovina je 2500 kuna. Kada bi taj iznos predstavljao osnovicu za izračun pristojbe, umirovljenici bi pristojbu umjesto 80 kuna plaćali samo 38 kuna.

Na ovom problemu se radi već duže vrijeme, ističe Šemper te podsjeća da je s bivšom ministricom socijalne skrbi Milankom Opačić dogovorio da HTV pristojbu ne plaćaju umirovljenici s mirovinom do 1500 kuna. Šemper je svjestan da je takvih danas malo no usprkos tome – prema izvješću za 2019. godinu HRT je pokrenuo  čak 222 tisuće ovrha prema ljudima koji ne mogu plaćati pristojbu.

Prema Šemperovim riječima, umirovljenike posebno smeta i kvaliteta programa i tematskih emisija koje su posvećenih umirovljeničkoj populaciji.

– Mene je isprovocirao Bruno Kovačević, glavni urednik HRT-a jer je ovih dana najavio da kada bi pretplata narasla s 80 na 96 kuna, to povećanje od 16 kuna bi značilo puno jer bi HRT radio čuda. Ja sam upitao kakva bi to čuda bila kada sada umirovljenici za tih 80 kuna imaju tjedno svoju emisiju ‘Treća dob’ od 25 minuta. Pitao sam ga da li bi možda HRT davao svaki dan nešto minuta za umirovljenike?!

Mnogi umirovljenici zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu izlaziti iz svojih domova te je njima televizija jedini prozor u svijet, ali i način provođenja slobodnog vremena, zaključio je Šemper.

zatvori