Utorak, 26. ožujka 2024.

Osigurano 1,2 milijuna kuna: Jakšić i predstavnici obrta za čuvanje djece potpisali ugovore o sufinanciranju

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić danas je s predstavnicama i predstavnicima obrta za čuvanje djece potpisao ugovore o sufinanciranju.

Koprivnica u tome prednjači u Hrvatskoj, istaknuo je gradonačelnik:

– Napravili smo jedan okvir za koji možemo reći da je najbolji i najveći u Hrvatskoj kad pogledamo koliko toga se ostvaruje kroz suradnju s dadiljama. Koprivnica je prva i po izdvajanju iz proračuna koja iznose 1,29 milijuna kuna, zatim po poticanju djece koja idu u obrte, ali i po samom broju obrta dadilja. Kad se podvuče crta mi smo odmah iza Zagreba – rekao je Jakšić.

Dodao je da svi koji rade u obrtima za čuvanje djece puno znače za sam grad.

– Koprivnica često pomiče granice kad pričamo o ulaganjima u predškolski odgoj. Sva djeca u Koprivnici imaju svoje mjesto bilo u vrtićima ili kod dadilja bez kojih to ne bi bilo ostvarivo. To je jedna vrlo važna i korisna društvena uloga, ali uz to dadilje pokreću obrtničko poslovanje u Koprivnici, poduzetništvo i zapošljavanje – objasnio je gradonačelnik.

Zahvalio je i Jasmini Markoti, tajnici Udruženja obrtnika Koprivnica, za koju je rekao da je često puta bila medijator i gurala obrte dadilja te da puno radi na poticanju obrtništva.

– Brojke same po sebi dovoljno govore što se tiče obrta za čuvanje djece. Mi nismo skloni samohvali u ovim krajevima, ali ovo je nešto čime se stvarno moramo pohvaliti. Ovdje ljudi žele otvarati obrte, a bez potpore Grada to ne bi bilo tako. Svima je u interesu da ovaj grad bude grad djece, jer ako ne bude djece ne bude niti obrtnika. Ponosni smo na dadilje jer probijamo led, imali smo nekih problema, ali partnerski odnos je podloga da se svi problemi koji se pojavljuju, rješavaju – napomenula je Markota.

S njom se složila i dadilja Snježana Smolak koja je istaknula da je partnerski odnos ključ svega.

– Roditelji imaju povjerenja u nas i to nam je zasigurno najveća podrška da idemo dalje i da rješavamo probleme pomoću svih instrumenata koji nam stoje na raspolaganju. Nadamo se da do problema neće doći, da će dadilje i dalje raditi, da će se probijati i da će moći služiti svoj kruh – zaključila je Smolak.

Dodajmo i da Grad Koprivnica sufinancira obrte za čuvanje djece mjesečno po djetetu za djecu od šest mjeseci do dana navršene jedne godine života s 2000 kuna, za djecu od dana navršene jedne godine života do dana obveznog upisa u redovan program predškolskog odgoja i obrazovanja s 1000 kuna i za djecu s teškoćama u razvoju s 2000 kuna.

zatvori