Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Zaslužni podravsko-prigorski obrtnici primili povelje, priznanja i zahvalnice Hrvatske obrtničke komore

Obrtnici s područja Koprivničko-križevačke županije danas su svečano primili priznanja Hrvatske obrtničke komore, a polaznici programa usavršavanja za voditelja za izradu i provedbu EU projekata Obrtničkog učilišta Pouka primili su uvjerenja o završenom programu. Svečanost je održana u sjedištu županijske Obrtničke komore u Koprivnici.

Problemi obrtnika svake su godine isti, izjavila je predsjednica županijske Obrtničke komore Irena Kovačić, ali jedan se u posljednje vrijeme ističe:

– Danas je veliki problem nedostatak radne snage. Neki veći obrtnici dobiju projekte za odraditi i zadovoljno trljaju ruke, ali nastane problem jer treba to ispoštovati u roku, a nema radnika. Manji obrtnici pak imaju problema s pronalaskom tog istog posla, hoće li ga biti, hoće li uspjeti platiti svoje doprinose, i tako dalje.

Snimio Marko Posavec.

Program usavršavanja za voditelja za provedbu i izradu EU projekata do sada je u učilištu Pouka završilo devet skupina polaznika i, uz onaj za zavarivača, najpopularniji je program edukacije, kazala je ravnateljica Pouke Jasmina Sinovec:

– Imali smo dvije ili tri skupine nezaposlenih, oni su se praktički odmah nakon ovih edukacija zaposlili. Koliko oni rade na projektima u ovom je trenutku teško reći, ali zasigurno ima pozitivnih efekata od tog programa. Naši su polaznici uglavnom bili zaposlenici institucija, općina i Županije, koji moraju aktivno raditi na projektima.

Prošla 2019. godina za Pouku je bila značajna jer je učilište imalo 108 polaznika u 14 obrazovnih skupina, najviše otkako je osnovano.

Snimio Marko Posavec.

Jedan od polaznika koji su u ovoj skupini završili program bio je i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović:

– Poticaj da završim ovo bio je da se bolje i kvalitetnije provedu raspisani projekti. Moram priznati da je dosta zahtjevno i teško i da se treba sitnicama pridati važnost da ne bismo pogriješili. Na kraju krajeva dosta njih se prijavi na natječaj, a svaka sitnica utječe na efikasnost.

Županija kroz svoje programe nastoji podupirati i poticati obrtništvo gdje god je to moguće, podsjetio je župan Darko Koren naglasivši kako je obrtništvo važan i nezaobilazan dio gospodarskog sustava:

– Na prostoru županije djeluje više od 5000 zaposlenih u obrtništvu i ono je ostvarilo više od milijardu i 200 milijuna kuna ukupnih prihoda u 2019. godini. Kad kažemo da je nekakvih 12 milijardi ukupni prihod svih, dakle i velikih i srednjih gospodarskih subjekata, onda to dovoljno ukazuje na to koliki prostor pokriva samo obrtništvo. Sigurno su i ovakvi primjeri dokaz da se velika pažnja pridaje obrtništvu.

Snimio Marko Posavec.

Povelje Hrvatske obrtničke komore dobili su Miroslav Tremski, Lidija Sokač-Huten i Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci. Komorska priznanja dodijeljena su Jasminki Sirovec, Stjepanu Stručiću, Ivici Kolaru, Heleni Hraščanec i Željki Jajetić Puljko, a zahvalnice Hrvatske obrtničke komore primili su Vjekoslav Mesarov, Mirjana Gabaj, Matija Gašparić, Marko Solar i Stjepan Jagarinec.

Na svečanosti u županijskoj Obrtničkoj komori bili su i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić, zamjenik župana Ratimir Ljubić, dogradonačelnica Koprivnice Ksenija Ostriž, tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, direktor Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj i drugi.

zatvori