Petak, 26. travnja 2024.

Noć muzeja 2020. u Zavičajnom muzeju u Virju posvećena virovskim velikanima

Zavičajni muzej u Virju pripremio je zanimljiv i bogat program povodom ovogodišnje Noći muzeja.

Ovogodišnja Noć muzeja posvećena je velikim obljetnicama i velikanima koji su zadužili hrvatsku kulturu. Stoga će u Virju večer biti posvećena virovskim velikanima koji su svojim djelovanjem mijenjali ne samo svoju zajednicu nego i šire.

“Uz razgled Zavičajnog muzeja Virje, podsjetit ćemo se virovskih velikana, velikih ljudi izniklih iz male zajednice: Ferde Rusana, Franje Viktora Šignjara i drugih. Predavanjem o Ferdi Rusanu podsjećamo se na njegov duboki utjecaj na život u Virju ali saznajemo i nepoznato o poznatome, istražujemo oživljenu povijest i sve posjetitelje odvodimo u vrijeme iliraca. Poseban dio večeri rezerviran je za najmlađe, tradicionalnu hranu Podravine i uživanje u glazbi”, poručuju iz Zavičajnog muzeja Virje.

Noć muzeja 2020. održat će se 31. siječnja s početkom u 18 sati. Ulaz na sva događanja je besplatan, a program donosimo u nastavku.

18:00 – Dječja Noć muzeja
Vođeni razgled muzeja za djecu i roditelje. Razgledavanje prilagođeno djeci i obiteljima s posebnim osvrtom na zbirku igračaka. Razgled završava malom likovnom radionicom a dječji radovi se odmah izlažu i bit će dio postava ovogodišnje Noći muzeja.

19:00 – Otvorenje Noći muzeja
Svečanost otvorenja ovogodišnje manifestacije uključuje kratki glazbeni nastup zbora HPD Ferdo Rusan Virje, predstavljanje teme Noći muzeja, najavu programa i sadržaja dostupnih za vrijeme trajanja manifestacije. Po završetku obraćanja publici pozivaju se gosti da razgledaju Muzej, izložbu postavljenu u Knjižnici, dječje radove u na hodnicima te ostale sadržaje u zgradi “Krasotici”.

20:00 – Nepoznato o poznatome: Ferdo Rusan – predavanje Nikole Cika
Povodom 210. obljetnice rođenja znamenitog ilirca Ferde Rusana (1810.-1879.) cilj je progovoriti o njegovom utjecaju na razvoj kulturnog i društvenog života u Virju u drugoj polovini 19. stoljeća. Znameniti krajiški časnik, pisac, kulturni djelatnik i preporoditelj Ferdo Rusan jedna je od najvažnijih ličnosti u povijesti Podravine u 19. stoljeću. Trag njegovog djelovanja vidljiv je do danas.

21:00 – 20 godina kalendara-plakata poezije – otvorenje izložbe i predstavljanje Kalendara 2020.
Već punih 20 godina Đurđevački ogranak Matice hrvatske izdaje ovu jedinstvenu publikaciju i svake je godine posvećuje drugom podravskom velikanu. U prostoru Narodne knjižnice Virje postavit će se izložba svih dosadašnjih Kalendara uz otvorenje ove retrospektive bit će predstavljen i kalendar za 2020. godinu koji je posvećen Ferdi Rusanu.

22:00 – Zalogaji iz prošlosti
Predah od programa uz tradicionalnu hranu Podravine.

23:00 – Glazbeni spomenek
Kao i prijašnjih godina, Noć muzeja završavamo uz glazbeni nastup i druženje u prostoru Narodne knjižnice Virje. Ovaj put uz glas i gitaru Luke Kapitanića i klavijature Josipa Kapitanića.

zatvori