Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: PUT U TROMSØ Učiteljica Irena Karas upoznala je posebnosti norveškog obrazovnog sustava, a vidjela je i polarnu svjetlost

Učiteljica francuskog jezika u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski Irena Karas sudjelovala je na aktivnosti transnacionalne suradnje pod nazivom ‘Use of ICT in pre-primary and primary education’ u norveškom gradu Tromsø.

Na seminaru su sudjelovali odgojitelji i učitelji iz Norveške, Austrije, Belgije, Estonije, Njemačke, Irske, Italije, Latvije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Švedske i Hrvatske.

Karas je istaknula da su se u četiri dana seminara sudionici upoznali s norveškim obrazovnim sustavom pri čemu su posjetili jednu osnovnu školu i vrtić, zatim s mogućnostima Erasmus+ projekata i eTwinning platforme te se dotakli teme utjecaja IKT (informacijsko-komunikacijskih tehnologija) alata u vrtićima i osnovnim školama.

Ustupila Irena Karas
Za vrijeme odmora učenici uživaju u zimskim radostima

– Škola koju smo posjetili, Osnovna škola Skjelnan, broji 283 učenika u dobi od 6 do 13 godina, 27 učitelja, jednog ravnatelja i dvoje zamjenika ravnatelja. Škola radi u jednoj smjeni, posjeduje pet brodova za izvođenje terenske nastave pa čak i vlastiti golf teren koji učenici mogu slobodno koristiti. Za vrijeme zime učenici se tijekom odmora za ručak mogu skijati, sanjkati ili jednostavno uživati u zimskim radostima školskog dvorišta. Često provode nastavne dane na otvorenom neovisno o vremenskim uvjetima – objasnila je Karas.

Dodala je da zanimljivi uvjeti tu ne završavaju, već se nastavljaju time što svaki učenik škole posjeduje svoj vlastiti iPad koji je povezan s interaktivnom bijelom pločom u svakom razredu. Napomenula je da učenici iPade nose svojim kućama i služe im kao alat za učenje i pisanje zadaća, a s obzirom na to da je škola vlasnik svih iPada, učenicima je blokirano korištenje kamere ili aplikacija, osim onih vezanih uz njihovo obrazovanje.

– Što se ocjenjivanja tiče, ono počinje tek u sedmom razredu dok u manjim razredima dobivaju samo opisne ocjene vezane uz napredak – napomenula je Karas.

Ustupila Irena Karas
Podni robot-pčelica djecu uči orijentaciji, procjenjivanju i rješavanju problema

Osim ove osnovne škole, posjetili su i Northern Norwegian Science Center gdje su saznali na koji način rade s najmlađima te koje resurse za učenje programiranja koriste u radu.

– Okušali smo se u programiranju BEE BOT-a, malog podnog robota u obliku pčelice koji djecu podučava orijentaciji, procjenjivanju i rješavanju problema. Odslušali smo i zanimljivo predavanje te isprobali interaktivne sprave koje se nalaze na dva kata znanstvenog centra – kazala je Karas.

Još jedna zanimljivost koju je istaknula jest da je Tromsø najsjeverniji sveučilišni grad koji se nalazi 350 kilometara unutar Arktičkog kruga.

Ustupila Irena Karas
Teškoće s privikavanjem na polarnu noć

– Poznat kao glavni grad Arktika ili pak kao “Pariz sjevera”, ovaj povijesni grad je okružen snježnom kapom planina, fjordova i zelenih otoka, a idealna je baza za promatranje polarne svjetlosti koju sam uspjela uloviti mobilnim telefonom ispred osnovne škole Skjelnan. Budući da je u vrijeme našeg seminara trajala polarna noć, mi, stanovnici srednje Europe, imali smo malih poteškoća s privikavanjem na noć koja traje gotovo 20 sati – zaključila je Karas.

Dodajmo i da je ovaj seminar koji je trajao od 13. do 17. siječnja, organizirala norveška nacionalna Erasmus+ agencija.

Ustupila Irena Karas
zatvori