Petak, 17. svibnja 2024.

Nove mjere potpore koprivničkim obrtnicima: Grad će od jeseni stipendirati 10 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić predstavio je nove mjere potpore koje će gradske vlasti pružati svim koprivničkim obrtnicima u 2020. godini.

Nove mjere u sedam točaka počet će se provoditi od travnja, a bit će usmjerene na subvencioniranje troškova obrtnika, savjetovanje i pružanje podrške oko pokretanja novog posla, razrade ideja te pripremu dokumentacije potrebne za prijavu na EU fondove, istaknuo je Jakšić:

– Volio bih naglasiti da je tu važno subvencioniranje naših tradicijskih umjetničkih obrta i programa. U to se može ukalupiti i preuređenje radionice, poslovnog prostora i nabava strojeva, alata, potrošnog materijala, edukacije, stručno osposobljavanje, izrade promidžbenih materijala pa doslovce do podmirenja režijskih troškova.

Još jedna mjera potpore bit će “startup akcelerator” kojim će poduzetnici kroz tri mjeseca intenzivnog rada sa savjetnicima i stručnjacima lakše pokretati svoj posao i realizirati poslovne ideje. Osim toga, gradonačelnik je najavio i borbu za očuvanje svakog deficitarnog obrtničkog zanimanja kroz novi program stipendija:

– Mogu najaviti da od jeseni krećemo u partnerstvo s Udruženjem obrtnika u kojem će Grad Koprivnica preuzeti na sebe minimalno 10 stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja. To su ona zanimanja za koja se bojimo da bi mogla izumrijeti, a sigurno da i ona imaju svoju kvalitetu i da mogu generirati nova zapošljavanja.

Predsjednik koprivničkog Udruženja obrtnika Darko Frankol pohvalio je suradnju s Gradskom upravom. Istaknuo je da se poduzetnička klima u našem gradu mijenja te da se svi neodlučni koji se žele upustiti u svoj posao mogu obratiti Udruženju koje će im pružiti podršku i savjete.

Snimila Silvija Škoda.

– Udruženje obrtnika oduvijek ima dobru suradnju s gradskim institucijama, što se danas manifestira kroz pomoć Grada na određenim projektima. Koprivnica se s razlogom ponosi velikim gospodarstvenicima, no ova Gradska uprava je prepoznala da naš grad ne bi bio isti bez nas malih, bez obrtnika. Zato kao osoba koja dolazi iz obrtničkog sektora pozivam sve koji su ikada osjetili poriv za samostalnošću da se obrate Udruženju i pokrenu prve korake prema kreiranju svojeg posla – rekao je Frankol.

Tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota dodala je da je pravi dokaz mijenjanja poduzetničke klime u Koprivnici i brojka od 133 novootvorena obrta u godini koja je iza nas. Tako danas na koprivničkom području djeluje više od 800 obrtnika.

– Od 2008. godine bilježimo pad broj obrtnika u Koprivnici pa smo od 976 obrtnika došli na samo 600. To je razdoblje koje Udruženje obrtnika želi ignorirati i okrenuti se novim pozitivnim trendovima. Da se nešto mijenja pokazuju nam recentni podaci na koje je utjecalo puno čimbenika, ali možemo reći da danas na prostoru na kojem naše Udruženje djeluje imamo 800-tinjak aktivnih obrtnika, od kojih je većina koprivničkih – zaključila je Markota.

zatvori