Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Koprivnički gradonačelnik posjetio rodilište i rodiljama uručio poklone

Novogodišnja beba još uvijek nije stigla u rodilište Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Rekao je to dr. Ivica Stanišić, voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju, danas prijepodne prilikom posjeta gradonačelnika Mišela Jakšića rodilištu.

– Zadnja beba, djevojčica, porođena je jučer oko 17 sati. Brojčano smo ipak malo posustali u odnosu na 2018. godinu, imamo 11 poroda je manje. To je trend koji viđamo zadnjih godina, nakratko je zaustavljen s 2018. na 2019. godinu, ali u kontinuitetu malo padamo. U 2019. godini bilo je 784 poroda, ali 10 djece više, jer smo imali 10 blizanačkih trudnoća  – objasnio je dr. Stanišić.

Kada je riječ o strukturi rodilja, dr. Stanišić kaže da prednjače višerotkinje, zatim rađa se nešto više muške djece, a žene se sve kasnije odlučuju roditi prvo dijete.

– Prvo se moraju završiti sve škole, moraju se steći zvanja i znanja i tek onda na red dolazi generativna funkcija što nama nikako ne odgovara jer ipak ništa se nije promijenilo u najboljoj dobi za rađanje, a to je između 20 i maksimalno 35 godine – napominje liječnik.

Rodilje koprivničkog rodilišta prvog dana nove godine obišao je gradonačelnik u pratnji svojih zamjenica Ksenije Ostriž i Melite Samoborec te pročelnika Darija Jemberka.

– Tradicionalno gradska uprava obilazi naše rodilište na Novu godinu. Tu tradiciju nismo prekinuli ni u ovom periodu kad smo ušli u 2020. godinu kad zapravo ulazimo i u novo desetljeće – rekao je Jakšić koji je rodiljama uručio i prigodne poklone koji sadrže benkice i prvog pribora za novorođenčad.

Naglasio je da Grad ima konkretne mjere pomoći mladim ljudima.

– Imamo cijeli set mjera koji počinje od one naknade za novorođenčad, cijena vrtića među najnižima je u Hrvatskoj, uveli smo besplatne radne bilježnice, besplatne bilježnice, stipendije za sve studente, a tu je i poticanje kupnje zemljišta u našim građevinskim zonama gdje mlade obitelji s malom djecom dobivaju ogromne popuste – zaključio je Jakšić.

zatvori