Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: DVD Kuzminec održao 135. redovitu godišnju sjednicu Skupštine

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuzminec obilježilo je 11. siječnja 2020. godine 135 godina svojega humanog rada i postojanja. U sklopu svečane sjednice 135. Skupštine toga DVD-a potpisana je Povelja o bratimljenju s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Svibovec Podravski.

Skupština je održana u Vatrogasnom domu u Kuzmincu, a otvorio ju je predsjednik Vjekoslav Kuharić. Nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne, minutom šutnje odana je počast svim preminulim vatrogascima i braniteljima.

Predsjednik DVD-a Kuzminec prigodnim riječima pozdravio je uzvanike i drage goste, zamjenika predsjednika VZ Koprivničko-križevačke županije Vladimira Piškora, načelnika Općine Rasinja Danimira Kolmana, načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca,  zapovjednika VZO Rasinja Antonia Namjesnika, predsjednika Općinskog vijeća Općine Rasinja Zvonimira Fajfarića, zamjenika načelnika Općine Sračinec Krunoslava Lukačića, predstavnika tvrtke Vatropromet Željka Vučkovića, župnika Župe Kuzminec vlč. Igora Radašića, predstavnike 23 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, kao i predstavnike Udruge Eko-selo Kuzminec, Lovačke udruge Zec Kuzminec, ŠRK Karas Kuzminec i Udruge žena Koledinec.

Nakon pozdrava i usvajanja dnevnog reda, Skupštinu je dalje vodilo radno voditeljstvo u sastavu Dejan Salak predsjednik, Davor Salaj i Stjepan Oroš članovi, a zapisničar je bio Dario Salaj.

Izvješće Verifikacijske komisije pročitao je Marko Gašparić, istaknuvši da je na Skupštini nazočna natpolovična većina članova, i to njih 68 od 99. Izvješće o radu društva za 2019. godinu podnio je tajnik Dario Salaj, posebno istaknuvši rad s pomlatkom i sudjelovanje djece na različitim natjecanjima, organizaciju vatrogasnog natjecanja za djecu 3. Kup Kuzminca, realizaciju većeg broja radnih akcija te gradnju sjenice ispred Vatrogasnog doma, sudjelovanje na različitim vjerskim događanjima, nabavu opreme..

Izvješće o financijskom poslovanju društva za 2019. godinu, kao i prijedlog Prihoda i rashoda za 2020. godinu podnijela je blagajnica društva Petra Kralj.

Izvješće o radu Zapovjedništva za 2019. godinu podnio je zamjenik zapovjednika društva Mario Tržec, koji je napomenuo da u protekloj godini nisu imali ni jedan požar, samo nekoliko tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz podruma i bunara u Kuzmincu; od preventivnih akcija navodi pregled hidranata, pregled bazena s vodom, redovito servisiranje i održavanje opreme, kao i organizaciju pasivnih dežurstava tijekom žetve…

Izvješće Nadzornog odbora podnijela je Marija Sakač, napomenuvši da je sva potrebita dokumentacija vođena uredno i u skladu sa Zakonom.

Prijedlog Plana rada društva za 2020. godinu pročitao je predsjednik Vjekoslav Kuharić.
Članovi Skupštine jednoglasno su usvojili izvješća za 2019. godinu, isto tako jednoglasno su usvojeni i prijedlozi Plana rada te Financijskog plana prihoda i rashoda za 2020. godinu.

Nakon prvog dijela svečane sjednice, uslijedilo je potpisivanje Povelje o bratimljenju.
Povelju su potpisali uime DVD-a Kuzminec predsjednik Vjekoslav Kuharić i zamjenik zapovjednika Mario Tržec, a u ime DVD-a Svibovec Podravski predsjednik Marijan Videc i zapovjednik Mario Furjan.

Zasluge za to bratimljenje, prije svih, pripadaju velečasnom Igoru Radašiću, koji je 2014. godine došao na službu u Župu Kuzminec iz Sračinca, nakon čega je počela intenzivna suradnja između dvaju društava.

Potpisivanjem te Povelje o bratimljenu, osim povezivanja dvaju društava, povezuju se i naša sela Kuzminec i Svibovec Podravski, Općina Rasinja i Općina Sračinec te Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija. Svima nazočnima obratio se predsjednik DVD-a Svibovec Podravski Marijan Videc, uručivši uz pomoć svojih članova, dragim pobratimima iz Kuzminca prigodne darove.

S obzirom na to da su određeni članovi DVD-a svojim dugogodišnjim angažmanom značajno pridonijeli razvitku vatrogastva u društvu, na prijedlog Upravnog odbora postali su dobitnici odlikovanja i priznanja.

Predsjednik Vjekoslav Kuharić uručio je Vatrogasne spomenice za 10 godina uspješnog rada u vatrogasnoj organizaciji Anamariji Oroš i Daliboru Međimurcu.

Predsjednik VZO Rasinja Antonio Namjesnik uručio je Vatrogasne spomenice za 20 godina uspješnog rada u vatrogasnoj organizaciji Marinu Jakupeku i Kristijanu Strmečkom.

Zamjenik predsjednika VZ Vladimir Piškor uručio je Vatrogasnu spomenicu za 50 godina uspješnog rada u vatrogasnoj organizaciji Dragoljubu Međimurcu.

Uvjerenja o stjecanju zvanja vatrogasni časnik I. klase iz ruku zamjenika predsjednika Vladimira Piškora primio je Dario Salaj.

Za nesebičnu pomoć i zalaganje u radu i realizaciji različitih projekata, Zahvalnice društva primili su DVD Struga, Stjepan Čukec i Dino Rosandić.

Skupština društva jednoglasno je donijela odluku o prijemu u članstvo Lucije Pepelko.

Od gostiju nazočne su pozdravili, uime tvrtke Vatropromet Željko Vučković, uručivši prigodni darak predsjedniku Kuhariću, zamjenik predsjednika VZ Koprivničko-križevačke županije Vladimir Piškor, zapovjednik VZO Rasinja Antonio Namjesnik, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je također uručio domaćinima prigodne darove, načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, koji je drage goste iz Svibovca Podravskog uz pomoć vlč. Igora Radašića darivao prigodnim darovima.

Svi govornici u svojim istupima istaknuli su i pohvalili rad svih generacija koje su bile u društvu u proteklih 135 godina i naglasili kako su svi rezultati DVD-a Kuzminec postignuti zahvaljujući požrtvovnom i volonterskom radu njegova vodstva i svih njegovih članova. Kao posebno vrijedno istaknuli su suradnju DVD-a Kuzminec i DVD-a Svibovec Podravski, s jedne strane s brojnim vatrogasnim društvima diljem Hrvatske, a s druge strane s lokalnom zajednicom i s mjesnim župnikom.

Nakon obraćanja gostiju, predsjednik Vjekoslav Kuharić još je jedanput zahvalio svima na dolasku, najavio drugi dio potpisivanja Povelje o bratimljenu u Svibovcu Podravskom 7. ožujka 2020. godine i potom je zatvorio svečanu sjednicu Skupštine.

Nakon službenog dijela Skupštine, domaćini su za sve nazočne pripremili prigodni domjenak, a zajedničko druženje uz dobru glazbu potrajao je dugo, dugo u noć…

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

zatvori