Petak, 26. travnja 2024.

USUSRET DANU MIMOZA Dr. Marija Sačer: Žene koje odlaze na ginekološke preglede mogu spriječiti nastanak raka vrata maternice

Dan Mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice bit će obilježen ove subote na središnjim trgovima u Koprivnici, Virju, Križevcima i Đurđevcu.

Članice i članovi Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije, koja organizira ovaj događaj, ponovno će educirati naše sugrađanke o važnosti odlaska na ginekološke preglede. Naime, rak vrata maternice može se potpuno izliječiti ako se otkrije u ranoj fazi razvoja.

– Za razliku od svih mogućih vrsta raka, za rak vrata maternice danas znamo uzrok: humani papiloma virus (HPV). Kad se zna uzrok, lakše se i bori s tom vrstom raka – rekla nam je dr. Marija Sačer, jedna od članica Lige protiv raka koja vodi program prevencije ove bolesti.

Dr. Marija Sačer 2018. godine dobila je nagradu ‘Mara Matočec’ za najviše uspjehe u radu i osobite zasluge na području promicanja ljudskih prava s posebnim naglaskom na promicanje prava na zaštitu zdravlja ljudi. Snimio Marko Posavec.

Protiv ove vrste raka već postoji dobra strategija: cjepivo protiv humanog papiloma virusa, spolno prenosive bolesti. Cjepivo je besplatno i dostupno svima, a posebno se na cijepljenje potiču učenici sedmih i osmih razreda kako bi se na vrijeme zaštitili.

– Cjepivo je omogućilo da tog raka danas više nema toliko puno. Za ilustraciju, u Hrvatskoj godišnje od raka dojke obolijeva oko 2500 žena, a od raka vrata maternice svega 300 do 320. Od raka dojke umire 1000 do 1200 žena, a od ove vrste raka svega stotinjak.

Ovu već tradicionalnu akciju borbe protiv raka vrata maternice koja se održava po 13. puta možete podržati dobrovoljnim prilozima. Prikupljeni novac bit će usmjeren prema novim aktivnostima i edukacijama o ovoj opasnoj bolesti.

– Dan mimoza je tek početak cijele naše priče o tome što radimo, a to je da sredstva koje prikupimo uložimo u edukaciju. Aktivnostima i edukacijama želimo omogućiti da sve naše osnovne škole s područja županije održe predavanje za roditelje i mlade, koje drže ginekolozi i školska medicina, tako da bismo populaciju koju moramo cijepiti mogli upoznati s time što ih i kako zaštititi – zaključila je dr. Sačer.

zatvori