Srijeda, 8. svibnja 2024.

SARA BEDNAIĆ Mlada Koprivničanka portrete crta kao pravi profesionalac, ‘Omiljeni mi je osjećaj vidjeti izraze lica onih kojima su crteži namijenjeni’

Mlada koprivnička umjetnica Sara Bednaić za jedan crtež zna izdvojiti i do 14 sati. Najviše uživa u stvaranju portreta, a omiljeni joj je osjećaj vidjeti izraze lica onih kojima su crteži namijenjeni.

16-godišnja Sara Bednaić iz Koprivnice intenzivno je počela crtati već s 9 godina. No, njezin je talent primijećen i ranije, već u 1. razredu osnovne škole. Njezini crteži snjegovića, cvjetića i paukovih mreža bili su drugačiji od onih ostale djece. Kako bi dodatno istražila i upoznala svoj likovni izražaj krenula je na satove Likovnog kluba ‘Paleta’.

Ustupila Sara Bednaić.

– Od trećeg razreda osnovne škole počela sam naredne tri godine pohađati Likovni klub ‘Paleta’ u Koprivnici. No, kad si klinac sve ti to izgleda više zamarajuće i ne baš toliko zanimljivo kao igra s prijateljima – priča nam Sara.

Ipak, uz veliku podršku likovne nastavnice u petom razredu za svoj crtež osvaja svoju prvu novčanu nagradu.

– One su se sve do početka srednje škole polako počele nizati. Iako sam ih nanizala kojih desetak, za svaku sam pustila suzu kao da mi je prva osvojena.

Sara trenutno pohađa drugi razred Obrtničke škole Koprivnica, zanimanje tehničarka za računalstvo. Svoje slobodno vrijeme i dalje najradije koristi za stvaranje crteža, i to portreta.

– Od ovoga ljeta počela sam s crtanjem portreta i pokušavam se što više razviti u tom smjeru. Uživam u promatranju crta lica i svega što to isto krije iza tog zapečaćenog trenutka u jednoj fotografiji i pokušavam taj osjećaj prenijeti na papir. Nakon svega je najljepše vidjeti izraze lica onih kome su namijenjeni tako da većina mojih crteža i nije više u mojem vlasništvu.

Najčešće tehnike koje koristi su drvene bojice i grafitna olovka, iako se ponekad voli poigrati i s akvarelom, suhim pastelom i uljem na platnu. Za jedan crtež zna izdvojiti čak 14 sati. – To zna biti malo škakljivo zbog nastave na mom zahtjevnom smjeru.

– Isto tako, pomalo je teško biti drugačiji od ostalih i pokušati biti prihvaćen kao takav u ovoj osjetljivoj tinejdžerskoj dobi. Ponekad se moraš priviknuti na hodnicima škole jednim dijelom uha čuti što drugi misle o tome što radiš, ali sam sebe guraš dalje, osvrćeš se samo na lijepe riječi, predivne ljude koji su ti potpora i na svoj napredak – priča nam Sara koja se kao mlada umjetnica još uvijek pokušava i želi dokazati.

Ustupila Sara Bednaić.

Ljetos je otvorila Instagram profil gdje objavljuje svoje crteže i proces stvaranja istih, ali ta joj platforma služi i kako bi pronašla ljude sličnih interesa.

– Nadam se da ću jednoga dana upisati Akademiju likovnih umjetnosti, ali za sada će to još uvijek biti na popisu želja kao i to da jednoga dana imam svoju vlastitu izložbu i svoj mali bijeg od svijeta, atelje – priznaje Sara, a mi joj u ostvarenju snova želimo puno sreće!

Ustupila Sara Bednaić.
Ustupila Sara Bednaić.
Ustupila Sara Bednaić.
zatvori