Petak, 26. travnja 2024.

OPREZNO S PIROTEHNIKOM Od petardi stradavaju djeca, ali i kućni ljubimci

Iako je upotreba pirotehničkih sredstava dozvoljena građanima starijima od 18 godina tek od petka, 27. siječnja pa sve do 1. siječnja, posljednjih su se dana Koprivnicom ipak mogli čuti zvukovi petardi i ostale pirotehnike. I dok jednima ovakav način zabave predstavlja veliko veselje, kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima ovo praznično razdoblje veliki je stres, a upotreba pirotehničkih sredstva velika opasnost za one najmlađe.

Iako je prošlogodišnje blagdansko razdoblje proteklo bez zabilježenih propucavanja i drugih posljedica upotrebe pirotehničkih sredstava, u Policijskoj postaji koprivničko-križevačkoj ističu da će veliki broj građana u slobodnoj prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čije korištenje nije dopušteno.

Petarde su zabranjene na mjestima gdje se okuplja veći broj građana

– S obzirom na to da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima njihova većeg okupljanja, pozivamo građane na primjereno ponašanje, jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom. Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama – objašnjavaju u Policiji.

Dijana Žagar, glasnogovornica Policijske postaje koprivničko-križevačke, naglasila je da pirotehnička sredstva nikako nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana pa će policijski službenici, u sklopu akcije ‘Mir i dobro’, posebno pojačano nadzirati korištenje petardi i ostale pirotehnike na trgovima gdje se okuplja veći broj građana.

Petarde nisu igračke

Uz to, u policiji prije svega savjetuju da se prvenstveno djeci ne poklanja nešto od čega bi mogli stradati.

– Roditelji moraju biti uzor svojoj djeci, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i sami roditelji koriste. Petarde nisu igračke, a najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje. Pirotehnička sredstva ne smiju se koristiti na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, u vrijeme kad je njihova uporaba zabranjena, niti na način da se remeti mir drugim ljudima, kao niti u blizini životinja – upozoravaju iz koprivničke policije.

Kada je riječ o životinjama, novost koju donosi Zakon o zaštiti životinja je da je zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana kazna od 10.000 do 30.000 kuna.

Psi i mačke strahovito se boje pucnjave

Što se tiče kućnih ljubimaca, Nina Verčević iz Udruge Šinterice dobra srca ističe da pucnjava petardi i vatrometa za njih predstavlja nepoznatu i nepodnošljivu buku koje se većina strahovito boji.

– Često se uznemire, tresu, laju, cvile, vrše nuždu u stanu ili kući, grebu namještaj i pod, zavlače se pod krevet, u ormar, trgaju se s povodca i pokušavaju pobjeći, panično pretrčavaju cestu. Ovo razdoblje predstavlja mukotrpan period za ljubimce u kojem vlasnici provode različite metode sprječavanja paničnih ispada kod životinja. Vlasnici nerijetko ostaju kod kuće, zatvaraju prozore i vrata, smanjuju period i količinu izlazaka iz kuće, puštaju umirujuću glazbu te koriste registrirane preparate za smirenje životinja – objašnjava Verčević.

Verčević napominje da posljedice na njihovo psihičko i fizičko zdravlje mogu biti kobne – gluhoća, srčani udar, bježanje i pogibanje na cesti te gubitak apetita uslijed šoka. Kao djelotvorne metode Verčević nabraja osiguravanje sigurne zone za ljubimce, odnosno mjesto na kojem se ljubimci osjećaju sigurno, zatim spuštanje roleta i navlačenje zastora, puštanje mirne klasične glazbe, zatim zatvaranje prozora i vrata te korištenjem čvrstih vodilica i ogrlica.

zatvori