Petak, 26. travnja 2024.

OPĆINA KOPRIVNIČKI IVANEC SPREMNA ZA KAPITALNE INVESTICIJE, ALI… Piškornica je i dalje kamen smutnje

Općinsko vijeće Koprivničkog Ivanca na posljednjoj je ovogodišnjoj sjednici rebalansiralo ovogodišnji i donijelo proračun za iduću godinu. Koprivnici susjedna općina iduće će godine raspolagati s 23 milijuna kuna, što će omogućiti provedbu kapitalnih projekata.

Načelnik Koprivničkog Ivanca, HSS-ov Mario Švegović, zadovoljan je jer će Ivančani realizirati projekte važne za sve stanovnike, rekao je za Dravu.info istaknuvši neke od najvećih.

Snimio Marko Posavec.

– Jedan od bitnijih projekata svakako je izgradnja novog dječjeg vrtića. Broj djece u stalnom je porastu i ova je investicija više nego opravdana. Planiramo izgraditi i pješačko-biciklističku stazu između Koprivničkog Ivanca i Goričkog. Morat ćemo se zadužiti no želimo učiniti sve kako bismo spriječili nesreće poput one u kojoj su stradala djeca. Zadužit ćemo se i za uređenje centra Koprivničkog Ivanca – u planu je uređenje šetnice, rušenje starih zgrada i rekonstrukcija društvenog doma. Riječ je o višegodišnjim projektima koji će uvelike povećati standard i sigurnost žitelja ivanečke općine, kaže načelnik Švegović.

U Koprivničkom Ivancu očekuju i izgradnju nove škole. Tada će zgrada u Kunovcu, u kojoj je trenutno smještena škola biti slobodna. Što će joj biti konačna namjena još nije odlučeno, no u općini trenutno razmišljaju o mogućem najmu ili i o staračkom domu.

I dok je zadovoljan planovima za budućnost, načelnik Švegović izražava negodovanje jer je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća došlo do dopune dnevnog reda. Prvo je s jedne čestice skinut status javnog dobra, a onda je ta ista čestica darovana Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornica.

– Riječ je o jednom poljskom putu kojega koristiti stotinjak žitelja naše općine kako bi došli do svojih poljoprivrednih čestica. Alternativni put je udaljen 3,5 kilometra i nije primjeren prometovanju traktora i priključnih strojeva jer je uz sam kanal i riječ je o formalnom pojasu pod ingerencijom vlasnika vodnih kanala. Neki od vlasnika poljoprivrednih parcela bili su na sjednici Općinskog vijeća ali im nije bilo dozvoljeno govoriti. Ljude se dovelo pred svršen čin. Ovo je čisto silovanje zakona! – poručio je načelnik Švegović.

Ivanečko Općinsko vijeće donoseći ovu odluku nije poštivalo proceduru, ocijenio je načelnik, te je poručio da pokreće postupak stavljanja te odluke izvan snage. Ne prihvati li vijeće taj zahtjev, načelnik općine najavljuje da će pokrenuti postupak pred Ministarstvom uprave.

– Osim što nisu poštivali proceduru, većina općinskih vijećnika otežala je pristup vlasnicima do njihovih parcela. Osim toga, smiješno je da općina daruje Piškornici zemljište vrijedno 40.000 kuna a građanima se aktivira ovrha zbog duga od 200 kuna, zaključio je Mario Švegović.

Da načelnik Švegović nije u pravu tvrdi predsjednik Općinskog vijeća u Koprivničkom Ivancu, nezavisni Mihael Sremec. Na naš upit o (ne)poštivanju procedure kod davanja parceli statusa javnog dobra i odmah potom njenog darovanja Piškornici, Sremec je odgovorio:

Ilustracija. Izvor: Općinsko vijeće Koprivnički Ivanec.

– Status čestice poljskog puta na dnevni smo red uvrstili po izvanrednoj proceduri jer načelnik Švegović nije htio staviti tu temu na dnevni redu u redovnoj proceduri. Sve smo odradili po zakonu, zaključio je Sremec.

Sporni put koji je ivanečko Općinsko vijeće darovalo Piškornici dio je planirane cjeline RCGO-a i bit će od susjednih parcela odvojen ogradom. Pojasnio je to Dravi.info direktor Piškornice d.o.o. Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Mladen Ružman. Podsjetio je da je granica Centra, zajedno s tim putem, već definirana Prostornim planom. A kad je pak riječ o činjenici da Općina tu česticu ustupa bez naknade, ni tu – pojašnjava direktor Ružman, nema ničeg spornog:

Snimila Nela Carek.

– RCGO Piškornica je strateški projekt Republike Hrvatske. Zakon propisuje da se razmjena nekretnina – kad je riječ o strateškim projektima, provodi besplatno. Dakle, parcele se ne prodaju, već daruju. Tako se osigurava provedba infrastrukturnih građevina od strateškog nacionalnog značaja, pojasnio je Ružman.

 

zatvori