Petak, 26. travnja 2024.

Nikol Bali i Antonia Janči napravile edukativnu slikovnicu, Zmijica Puzica i njeni prijatelji pomoći će djeci prihvatiti druge i drugačije

Slikovnica Tako je lijepo što smo različiti napokon je dobila svoje korice. Napisala ju je Nikol Bali, a oslikala Antonia Janči.

Kako kaže Nikol, autorice su odlučile slikovnicu tiskati same jer im duga i mukotrpna potraga za sponzorima nije urodila plodom.

Slikovnica prati lik Zmijice Puzice, zmije koja se zbog činjenice da nema noge i krila ne može igrati s drugim životinjama. Zbog toga je beskrajno tužna, no druge životinje ipak prihvaćaju igru koje se može igrati i Zmijica Puzica te joj vraćaju osmijeh na lice.

Priča je to o prihvaćanju drugih i drugačijih, toleranciji i prijateljstvu. U moru površnih, sjajnih konzumerističkih poruka, ova nas slikovnica uči ono što možda ponekad i zaboravimo – kako biti čovjekom, poručuju Nikol i Antonia.

Sjajne ilustracije rukom je izradila Antonia Janči, čime se ova slikovnica još više približava djeci koja lakše prihvaćaju ono što im je blisko i razumljivo. Edukativan karakter slikovnice leži u činjenici da svako dijete zaslužuje jednake i dostojanstvene uvjete života te ispunjenje svojeg temeljnog prava – prava na igru.

Ova je slikovnica namijenjena djeci od četiri do osam godina. Primjereno je štivo za satove razredne nastave u prvome razredu osnovne škole budući da se iz nje daju izvesti važni zaključci o kojima djeca moraju učiti kada su još sasvim malena, ako želimo da se razviju u tolerantne i empatične ljude.

Na slikovnici je, osim ilustratorice i autorice, radio i grafički dizajner Mario Matijašić koji svaku želju pretvara u stvarnost. Svojim je savjetima uvelike poboljšao završno izdanje knjige.

Nakladnik knjige je Vošicki j.d.o.o. čiji je vlasnik Darko Pernjak.

Ustupila Nikol Bali

 

zatvori