Petak, 26. travnja 2024.

Zadnja ovogodišnja sjednica: Gradski vijećnici raspravljat će o plinskom biznisu, rebalansu proračuna i povećanju cijene vrtića

Posljednja ovogodišnja sjednica koprivničkog Gradskog vijeća sazvana je za utorak idući tjedan. Premda je riječ o mahom tehničkim temama, tri bi svakako mogle zaokupiti pažnju javnosti.

Jedna je rebalans ovogodišnjeg proračuna, druga je smanjenje temeljnog kapitala Komunalca i treće je povećanje ekonomske cijene vrtićkog smještaja u gradskom vrtiću.

Predsjednik Vijeća, HSS-ov Ivan Pal pojasnio je da je pred gradskim vijećnicima odluka o tehničkom usklađenju ovogodišnjeg proračuna s 220 na 216 milijuna kuna:

– Znači imat ćemo četiri milijuna kuna manji proračun nego što smo planirali. Prema mom iskustvu, to je dokaz da je proračun bio jako dobro planiran i dobro realiziran. Na tako velik iznos (220 milijuna) rebalansirati samo četiri milijuna, to je zanemarivo u odnosu na prijašnje rebalanse koji su dosezali 30, 40 milijuna. Razlog ovogodišnjem rebalansu je isključivo nenaplaćena realizacija EU projekata: dio novca koji Grad Koprivnica ostvaruje kroz svoje europske projekte moći će povući tek poslije 1. siječnja. Projekti su realizirani, ali nisu do kraja naplaćeni.

Druga tema za koju se očekuje burna rasprava je smanjenje temeljnog kapitala Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac:

– U javnosti je ta informacija već prilično dobro procirkulirala. Već dugo se govori o tome da će Komunalac svoj udio u plinskom biznisu do kraja prodati, odnosno već ga je prodao.

– Do kraja?

– Do kraja, tako je. Odluku o prodaji donijela su tijela Komunalca, Skupština i Nadzorni odbor. Gradsko vijeće mora donijeti odluku jer se smanjuje temeljni kapital, a mora se donijeti i odluka o osnivanju Komunalca koja govori o načinu na koji je organizirano poduzeće, jer u njemu više nema plinskog biznisa.

Bit će to prilika da gradonačelnik i uprava Komunalaca pojasne građanima što se događa s tržištem plina i zašto je prodaja plinskog biznisa dobra. A kad su u pitanju gradske financije, pred koprivničkim vijećnicima je i potvrda povećanja ekonomske cijene smještaja djece u gradski vrtić s 1500 na 1600 kuna, kaže Pal:

– Da umirimo naše sugrađane koji imaju naše male sugrađane u vrtićima, njima se neće ništa promijeniti. Tih 100 kuna ići će isključivo na teret proračuna Grada Koprivnice.

Zbog obimnog dnevnog reda od 18 točaka, ali i očekivanih rasprava poglavito oko financija i konačne prodaje plinskog biznisa, i ova bi sjednica mogla potrajati više sati. Inače, početak joj je najavljen za 16 sati.

zatvori