Subota, 27. travnja 2024.

GODIŠNJI KONCERT PODRAVSKO-PRIGORSKE LIGE PROTIV RAKA Prikupljene nove donacije za programe prevencije zloćudnih bolesti

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije tradicionalnim godišnjim koncertom ispratila je studeni, Mjesec borbe protiv raka.

Na pozornici koprivničkog Domoljuba tako je nastupio HPD Ferdo Rusan iz Virja. Osim što su pokazali kako 135 godina njeguju tradiciju, u humanitarnom su programu ugostili i mješoviti pjevački zbor koprivničke Umjetničke škole Fortunat Pintarić sa solisticom Petrom Cik.

– Koncert je uspio, svi su mogli uživati u programu naših gostiju. Pri tom smo prikupili i 7.000 kuna donacija. Taj smo novac namijenili za projekte ranog otkrivanja i prevencije zloćudnih bolesti, rekao je to za Dravu.info predsjednik Lige dr. Željko Odobašić.

– Kad govorimo o zloćudnim bolestima, u efikasnost preventive ne treba sumnjati, poručuje dr Odobašić te podsjeća da Liga u Koprivničko-križevačkoj županiji ustrajno radi na prevenciji. Jedan od primjera je i program edukacije i cijepljenja protiv HPV  papiloma virusa, uzročnika raka vrata maternice.

– Cijepljenje protiv HPV infekcija danas je u nacionalnom programu, uvršteno je u kalendar cijepljenja i dostupno je svim djevojčicama i dječacima. No put do toga nije bio lak, kaže dr. Odobašić.

Naime, Liga je prije više od 10 godina počela projekt Spriječimo rak vrata maternice. Ginekolozi su obilazili podravsko-prigorske škole i educirali roditelje, liječnici šolske medicine istovremeno su držali predavanja učenicima. Na počecima roditelji su sami morali kupiti cjepivo za svoju djecu. Bilo je to nemalih oko 3.000 kuna. Potom su se u program uključile neke jedinice lokalne samouprave pa su to cjepivo financirale za svoje građane. Među njima svakako prednjači Grad Koprivnica koji je svojevremeno u proračunu za takvo cijepljenje osiguravao i po 200.000 kuna. Danas trošak tog preventivnog cijepljenja snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

– Odaziv je dobar, rezultat je tih naših zajedničkih višegodišnjih aktivnosti. No i dalje moramo raditi kako bismo educirali naše sugrađane, osobito roditelje i djecu, i tako povećali odaziv na ovo preventivno cijepljenje, poručuje dr. Odobašić istaknuvši kako je ono vrlo važno u očuvanju zdravlja prvenstveno ženske populacije.

Spomenimo i da su Ligi protiv raka koncert pomogli organizirati Družba Braća hrvatskog zmaja i Hrvatsko društvo skladatelja.

Da rad Lige ima potporu Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije svojom su nazočnosti izrazili i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž te zamjenik podravsko-prigorskog župana Ratimir Ljubić i predsjednik županijske skupštine Željko Pintar.

zatvori