Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Prodano posljednjih 25 posto plinskog biznisa u Komunalcu, oporba: To je ‘lijepi’ poklon građanima Koprivnice za Božić

Gradski vijećnici danas su na 21. sjednici koprivničkog Gradskog vijeća većinom glasova donijeli odluku o smanjenju temeljnog kapitala Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac. Do toga je došlo zbog prodaje posljednjih 25 posto plinskog biznisa u Komunalcu.

Gradonačelnik Mišel Jakšić pojasnio je zašto je odluka o prodaji donesena upravo sada.

Snimila Silvija Škoda.

– Procjena o kretanju dobiti firme Komunalac i promjenama profitnih marži uz trendove koje pratimo na hrvatskom i europskom tržištu plina, prema našim su procjenama dovele do zaključka da je bolje uzeti 25% plus jednu dionicu, odnosno 16,8 milijuna kuna sada. Procjenili smo da u okrupnjavaju možemo napraviti dodatni iskorak, koji radimo s ovime i za grad Koprivnicu i za sam Komunalac.

Najpovoljniju ponudu za kupnju 25% udjela dala je tvrtka RWE iz Njemačke pred kojom su veliki izazovi liberalizacije plinskog tržišta koje stupa na snagu 1. travnja 2020., zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Oporbeni vijećnik iz redova HDZ-a Ernest Forjan podsjetio je na hodogram prodaje udjela plinskog poslovanja Komunalca.

Snimila Silvija Škoda.

– Bili smo protiv prodaje plinskog biznisa i prije i smatram da je to politička odluka pa neću o tome ništa upitati prisutne iz Komunalca. Tada smo rekli da i dalje ostajemo sa svojih 25% udjela i u priči smo te ćemo sudjelovati u raspodjeli dobiti, a danas svjedočimo da tome nije tako. Odlazi zadnji dio i to je lijepi poklon građanima Koprivnice za Božić i Novu godinu. Svi mi smo svjesni da postoji tržišna utakmica i da je zakon tržišta jednostavan. Mogu se složiti s gradonačelnikom da nešto ima svoju vrijednost u onom omjeru koliko to uvjetuje potražnja na tržištu. Smatram da nismo u pravu i da smo jedan dio vlasničke strukture morali ostaviti u priči i oko Komunalca. Odluka je ishitrena i nije dobra, trebali smo dio potrfelja ostaviti kako bi mogli u cijeloj priči oko vlasništva imati bilo kakvu mogućnost i moć razgovora i pregovora, istaknuo je Forjan.

Vijećnika Gorana Kovačića iz redova oporbenog HDZ-a zanimalo je hoće li se zadržati ikakav utjecaj na novu tvrtku koja preuzima plinsko poslovanje i hoće li oni nastaviti ulagati u plinsku infrastrukturu na koprivničkom području, dok je nezavisnog vijećnika Antonia Grgića zanimalo što će biti s Koprivničancima koji rade u KC Plinu.

Gradonačelnik je odgovorio na pitanja oporbe.

– Ne vidim kakav je to poklon građanima u ovo blagdansko vrijeme jer se građanima neće dogoditi apsolutno ništa. Povijest nas je naučila da je privatizacija dobra u nekim segmentima u kojima se nalazi i plinsko poslovanje. Pričati da će netko otkopati cijevi i plinovode i da se ljudi ne budu grijali nije točno. U normalnom društvu i gospodarstvu moraš priznati da nekada ne možeš raditi u ekonomiji i konkurenciji kakva je sada, zaključio je Jakšić.

Nakon rasprave, gradski vijećnici su odluku o smanjenju temeljnog kapitala Komunalca i izmjenama odluke o osnivanju trgovačkog društva GKP Komunalac donijeli s 11 glasova za i 8 glasova protiv.

zatvori