Subota, 27. travnja 2024.

Koprivnička zimska služba spremna je za snijeg: ‘Nećemo čekati da napada 15 centimetara, krećemo čistiti odmah’

Prioriteti su glavne prometnice i prilazi vrtićima, školama i bolnici, a građani su dužni počistiti snijeg oko svojih kuća i poslovnih objekata

Koprivnička zimska služba jutros je na tradicionalnoj smotri pokazala svoju opremljenost i spremnost za novu zimsku sezonu.

U to su se uvjerili i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, njegova zamjenica Ksenija Ostriž, gradski pročelnici Tomislav Golubić i Dario Jembrek te predstavnici gradskih tvrtki Kominga i Komunalca.

Zimska služba u Koprivnici je s radom započela danas te je u pripravnosti sve do 15. ožujka, poručio je to gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić uvjerivši se da su spremni i djelatnici i mehanizacija:

– Naša zimska služba je čak i po ovom vremenu, koje je daleko od zime, spremna za rad. U pripremnosti je 30 ralica s 30 ekipa te se za to iz proračuna izdvaja 2,2 milijuna kuna. Cijeli tim naše zimske službe obavlja odličan posao čim napada snijeg i led. Tada poraste nervoza građana i u prometu i oko njihovih kuća, ali moram naglasiti da možemo biti ponosni na naš tim zimske službe.

Snimila Silvija Škoda

Izvedbeni program zimske službe je gotovo identičan prošlogodišnjem i po osiguranim novčanim sredstvima iz proračuna, ali i po voznom parku i načinima rada, ističe Ksenija Kancelak, voditeljica zimske službe:

– Koming i Komunalac su spremni. Raspolažemo s više-manje jednakim brojem vozila kao i prošle godine, pripremljena su posipala u dovoljnim količinama, ali ukoliko bude potrebno nabavit ćemo još.

Pripremljeno je 250 tona soli i veće količine sipine i plantabona koji će biti potrebni za posipavanje 250 kilometara nerazvrstanih koprivničkih cesta. Uz njih, koprivnička zimska služba nadležna je i za stotinjak kilometara pješačko biciklističkih staza. U slučaju obilnog snijega, neke lokacije u gradu imaju prioritet čišćenja, ističe Kancelak.

– Prioriteti čišćenja su glavne gradske prometnice i prilazi školama, vrtićima i bolnicama. Zimska služba će izaći na teren čim počinje padati snijeg i odmah čistiti. Nećemo čekati da napada onih 15 cm koliko je propisano zakonski propisima da bi krenuli s čišćenjem.

Obavezu čišćenja snijega, osim zimske službe, imaju i građani. Oni moraju očistiti snijeg ispred svojih kuća, prilaza i poslovnih objekata, podsjetio je gradonačelnik Jakšić, istaknuvši da gradska zimska služba s građanima ima korektnu suradnju.

Snimila Silvija Škoda
zatvori