Petak, 26. travnja 2024.

ŠTRAJK U ŠKOLAMA Odaziv sličan dosadašnjem, većina prosvjetara je protiv prihvaćanja ponude Vlade

Prosvjetarski sindikati danas su organizirali štrajk u dvije županije – Virovitičko-podravskoj i našoj, Koprivničko-križevačkoj.

Odaziv štrajku sličan je dosadašnjem, rekao je Radio Dravi zamjenik podravsko-prigorskog župana Ratimir Ljubić:

– Sve škole kojima je osnivač Županija su u štrajku. U nekima nema nastave, a u nekima se radi djelomično. Tako je u Srednjoj školi Koprivnica gdje se odrađuje praktična i terenska nastava. Rade i neke područne škole – Glogovac, Torčec, Peteranec, Novačka, Podravska Selnica, Imbriovec, Miholec, Cirkvena, Subotica Podravska. U matičnim školama rade pojedine učiteljice razredne nastave. Situacija je slična kao i tijekom prethodnih štrajkova no danas radi više područnih škola.

Prema podacima s terena, štrajka 95% podravsko-prigorskih prosvjetara, rekao je Radio Dravi županijski povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja Goran Višak iz koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”. Osim što štrajkaju, prosvjetari danas imaju prilike odazvati se i referendumu te se izjasniti prihvaćaju li ponudu Vlade ili su za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva:

– Prema dosad prikupljenim podacima, 70% prosvjetara je pristupilo referendumskom glasovanju. Pokazali su jedinstvo i trenutno ih više od 95% smatra da treba nastaviti borbu i spremni su štrajkati do ispunjenja zahtjeva – kazao je Višak.

Višak nam je pojasnio i zašto je prosvjetarima ponuda Vlade trenutno neprihvatljiva:

– Cijelo vrijeme tražimo koeficijente kojima bi se povećale plaće i izjednačile s plaćama za visoku stručnu spremu u sektoru, kao što to primjerice imaju na području socijalne skrbi. Vlada nam to ne nudi. Trenutno nam nude 2% sporazumno i osnovicu koju bi trebale dobiti sve javne službe za sljedeću godinu. No mi smo pokrenuli zahtjev za usklađenjem, odnosno povećanjem koeficijenata za 6,11%.

Dožupan Ljubić je izrazio uvjerenje da će sindikati i Vlada ipak postići dogovor:

– Mislim da će postići dogovor i da će štrajk uskoro prekinuti jer nam je svima interes da naši učenici idu redovito u školu, da redovito pohađaju nastavu, da koriste svoje praznike i da im se bespotrebno ne produljuje školska godina – zaključio je Ljubić.

zatvori