Petak, 26. travnja 2024.

HSU pokreće peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja: Želimo ispraviti nepravdu i prekinuti diskriminaciju

Hrvatska stranka umirovljenika spremna je za prikupljanje potpisa za peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja te za povećanje imovinskih cenzusa koji nisu mijenjani još od 2004. godine.

Kako je na konferenciji za novinare održanoj u koprivničkom sjedištu stranke pojasnio predsjednik podravsko-prigorskog HSU-a Željko Pintar, ova je akcija usmjerena na borbu protiv siromaštva u Hrvatskoj:

– U Republici Hrvatskoj svaki građanin ima pravo na dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite u sustavu koji se temelji na sveobuhvatnosti i solidarnosti. U posljednjih 15 godina velikom broju starijih i siromašnih građana put ostvarenja toga prava je otežan ili onemogućen ukidanjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Mi želimo ispraviti tu nepravdu. Stoga se zalažemo za solidarnost koja omogućava nisku jedinstvenu cijenu police od 70 kuna te očuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja u kojemu i unuci i djeca i roditelji i bake i djedovi mogu dobiti dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Pintar je upozorio na to da su se u Hrvatskoj, uz javnog neprofitnog osiguravatelja – Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) – pojavili privatni osiguravatelji koji ne žele osigurati starije od 60 godina ili im policu dopunskog zdravstvenog osiguranja naplaćuju znatno skuplje:

– To je diskriminacija i protuustavno je! – upozorava Pintar te pojašnjava da u Hrvatskoj stranci umirovljenika smatraju da je 2013. godine uveden sustav jedinstvene cijene police dobar jer je osigurao opstanak javnog osiguravatelja prema načelu međugeneracijske solidarnosti.

Predsjednik koprivničkog ogranka HSU-a Željko Šemper podsjetio je na to da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurava 1,6 milijuna osiguranika koji svaki mjesec sami plaćaju osiguranje te još oko pola milijuna siromašnih za koje policu dopunskog zdravstvenog osiguranja plaća država.

– Od 2015. godine taj se broj redovno smanjuje. Razlog je redovno usklađenje mirovina, koje su u posljednje tri godine porasle 10%. Tome treba dodati i značajan rast minimalne plaće. S primanjima većima za 20, 30 kuna, ti građani prelaze definirane cenzuse i postaju obveznici plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Istovremeno, smanjuje se svota koju HZZO-u podmiruje država.

Stoga u HSU-u predlažu i povećanje cenzusa koji se, za razliku od primanja, nisu mijenjali te da se novi cenzusi usklađuju s rastom plaća početkom svake godine.

HSU je potpisivanje peticije najavio u vremenu od 15. studenoga do 15. prosinca.
U Koprivnici će aktivisti biti na raspolaganju građanima ispred tržnice ponedjeljkom i subotom. Ostalih dana obilazit će građane i nuditi im peticiju na potpis u njihovim domovima.

Politički udruženi umirovljenici vjeruju u uspjeh ove akcije, jer tako je bilo i 2016. godine kada su, prikupivši više od 100.000 potpisa, spriječili najavljeno poskupljenje police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

PROTIV: ZA:
  • poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja
  • guranja umirovljenika i radnika u siromaštvo
  • privatizacije dopunskog zdravstvenog osiguranja u kojemu bi stariji od 60 godina trebali plaćati mjesečnu policu u rasponu od 150 do 350 kuna
  • povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje za samca s 1939 na 2340, a za člana kućanstva s 1516 na 1830 kn
  • usklađivanje cenzusa s rastom plaća na početku svake godine
  • solidarnost među generacijama kako bi se sačuvala niska cijena police
  • očuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja
zatvori