Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Tribina u Koprivnici: Poljoprivredna proizvodnja se mijenja, moramo kontinuirano prikupljati znanja

Mreža nezavisnih lista je u koprivničkoj Gradskoj vijećnici organizirala javnu tribinu ‘Budući izazovi u poljoprivrednoj proizvodnji’.

Gost predavač bio je dr.sc. Siniša Jelovčan koji je u izlaganju govorio o novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji. Naglasak tribine je bio na izazovima s kojima se danas susreću poljoporivredni proizvođači pri primjeni novih tehnologija kao što su prskalice za senzorno skeniranje tla i prskanje dijela parcele gdje se nalaze korovi. Dr. Jelovčan je govorio i o primjenama sredstava za zaštitu bilja kakve su bile nekad. Njima bi se zaštita poljoprivrednih kultura obavljala ciljano na način da se tretiraju samo biljke, ili list biljke koji je zaražen bolestima ili napadnut štetnikom.

Na tribini su dani i konkretni primjeri za suzbijanje repičinog sjajnika u uljanoj repici bez primjene insekticida, ali i gnojidbi mineralnim gnojivima pomoću aparata za mjerenje količine dušika u listu.

Sudionici tribine su zaključili da se poljoprivredna proizvodnja mijenja i da proizvođači trebaju mijenjati svoje stavove i razmišljanja te kontinuirano prikupljati nova znanja. Malim koracima može se napraviti jako puno u kratkom vremenu, ali bit je da svi zajedno razmjenjujemo mišljenja i ideje kako bi spremni dočekali nova tehnološka dostignuća koja su tu, pred nama, poručili su sudionici Mrežine tribine.

zatvori