Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Novi biskup Varaždinske biskupije mons. Bože Radoš svečano je zaređen u varaždinskoj katedrali

Novi biskup Varaždinske biskupije mons. Bože Radoš zaređen je na blagdan Krista Kralja u varaždinskoj katedrali.

Ređenje je prvo koje se održalo u varaždinskoj katedrali. Novog biskupa zaredio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić uz suzareditelje, osječko-đakovačkog biskupa Đuru Hranića te mons. Josipa Mrzljaka kao biskupa domaćina. Ređenju je prisustvovalo četrdesetak biskupa te više od dvije stotine svećenika i redovnika. Na kraju misne svečanosti okupljenim crkvenim uzvanicima i svim građanima koji su misno slavlje pratili videovezom obratio se novozaređeni biskup mons. Bože Radoš:

– Braćo i sestre, vjerujem da se sa mnom pitate koju je poruku obred ređenja utisnuo novome biskupu u dušu, a on je želi radosno prenijeti nama. Razumio sam poruku kroz znakove koji označavaju službu biskupa. Predano mi je Evanđelje i tri znaka. Evanđelistar je znakovito pokrivao moju glavu u svetom trenutku “molitve ređenja”, a potom mi je – to nepresušno i čisto vrelo duhovnoga života – dano u ruke s porukom da propovijedam riječ Božju. Evanđelje je vrhovno pravilo, program Crkve, a naviještanje Evanđelja je prva zadaća i jedini program biskupovoga poslanja.

Svečanosti ređenja prisustvovali su i brojni uzvanici iz javnog i političkog života, a ispred Koprivničko-križevačke županije euharistiji je bio nazočan i župan Darko Koren.

zatvori