Petak, 26. travnja 2024.

Dječak iz Koprivnice Matija Šimek predsjedao Hrvatskim saborom

Na Međunarodni dan djeteta hrvatskom sabornicom zavladala su djeca obilježavajući na svečan, ali i vrlo demokratski način tridesetu obljetnicu Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Svečanom sjednicom predsjedavao je član Dječjeg gradskog vijeća Grada Koprivnice Matija Šimek.

U saborske klupe u pratnji svojih voditelja sjela su djeca sudionici akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Među njima bili su i Matija Šimek i Paola Ferenčić iz Dječjeg gradskog vijeća Koprivnice te predsjednica DND Koprivnica Jadranka Lakuš. Matiji je pripala posebna čast da održi pozdravni govor u ime svih članova DF i DGV iz cijele Hrvatske te da predsjeda svečanom sjednicom.

– Sve što nas veseli i potiče kao što je sretno odrastanje u voljenoj obitelji, bezbrižni školski dani, zanimljiva druženja i putovanja, uspjesi u sportu, glazbi, na školskim natjecanjima, želimo sada i to jednako na cijelom teritoriju Hrvatske. Ne samo zato što dječja prava garantira Konvencija UN, nego zato što sutra više nećemo biti djeca. Stoga sve što možete i znate, učinite za nas djecu danas! – istakao je Matija koji je o svojim promišljanjima o dječjim pravima dao izjavu i za HRT.

A što sve odrasli trebaju učini danas za djecu, sudionici sjednice iznosili su s puno argumenata, dostojanstveno i ozbiljno. Postavljali su i pitanja ministricama Blaženki Divjak i Vesni Bedeković te na svoje probleme poput vršnjačkog nasilja, nesigurnosti u prometu, manjka kvalitetnih izvannastavnih i rekreativnih sadržaja, zamki interneta te pojave siromaštva upozorili i dječju pravobraniteljicu Helenu Pirnat Dragičević, državne tajnike, savjetnicu predsjednice Republike Hrvatske te saborske zastupnike. Budući da su važni pokretači promjena, djeca su zatražila da ih donositelji odluka uključe u europske, nacionalne i lokalne političke dijaloge i to kao partnere za ostvarivanje uključivog društva.

Uoči saborske sjednice održana je i svečanost povodom 20 godina akcije Gradovi i općine prijatelji djece na kojoj su počasni naslov dobili Drniš, Slatina, Sveta Nedelja i Vižinada, te su uručena priznanja za Naj-akcije 2019. Povelju je primio i Grad Koprivnica za akciju KUL Hlebine – kultura, umjetnost i logorovanje.

zatvori