Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Jakšić na konferenciji ‘Digitalna poslovna Hrvatska’: Dosta smo ispred ostatka Hrvatske, ali koče nas zastarjeli propisi

Grad Koprivnica i gradska tvrtka Enter bili su domaćini konferenciji Digitalna poslovna Hrvatska što je održana u Inkubatoru kreativnih industrija.

O digitalizaciji hrvatskog društva trebao je govoriti ministar uprave Ivan Malenica, no otkazao je dolazak u Koprivnicu. Zato je o toj temi, s posebnim osvrtom na digitalizaciju u Koprivnici, govorio gradonačelnik Mišel Jakšić. Istaknuo je da Zrinski trg pozdravlja i prati sve suvremene trendove:

– Kad gledamo Gradsku upravu Koprivnice i cijeli naš gradski sustav, moram reći da mislim da smo podosta ispred ostatka Hrvatske. Uredsko poslovanje i masu drugih elektroničkih aplikacija smo uveli unazad nekoliko godina. No, moram reći da to sve nije dovoljno i nije moguće provesti ako nećemo imati snažniju i jasniju podršku i asistenciju od strane državne uprave ili resornih ministarstava. Puno toga se može digitalizirati, puno toga se može ubrzati. No ako to ne prati vrh upravljačke piramide, tada je to teško provesti. Ima bezbroj slučajeva kad treba dobiti suglasnost od države, sve odradiš digitalno i onda sve zaglavi u nečijoj ladici putem pošte. Ide se naprijed, ima pomaka, no još je puno posla pred nama.

Poteškoćama usprkos, građani mogu koristiti usluge Gradske uprave koristeći upravo digitalnu tehnologiju, kaže gradonačelnik:

– Mi već sad imamo puno toga olakšano. Do jako puno podataka i dokumenata moguće je doći putem maila ili weba. Imamo i pripremamo još nekoliko aplikacija kojima će doista biti moguće sve riješiti u nekoliko klikova. No, ponavljam, imamo određenih zakonskih problema kako sve to uskladiti sa zakonima koji još nisu dovoljno, reći ću šatrovački, digitalizirani.

A na novinarski upit digitalizacija – da ili ne, gradonačelnik Koprivnice bez dvojbe odgovara:

– Apsolutno da!

zatvori