Srijeda, 16. listopada 2024.

Županije odbile prijedlog Ministarstva da podmire trećinu bolničkih dugova prema veledrogerijama, Ljubić: Nemamo predviđen novac za to

Županije nisu pristale na prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića da podmire dio, čak trećinu, bolničkih dugova prema veledrogerijama.

Koprivničko-križevačku županiju na jučerašnjem sastanku u Zagrebu predstavljao je dožupan Ratimir Ljubić koji nam je rekao:

– Ministar je predložio da županije jednim dijelom sudjeluju u saniranju tih dugova. Zaključak župana i zamjenika župana je da županije nisu u mogućnosti sanirati te dugove jer se brinu o jednom drugom dijelu financiranja bolnica. Dogovoreno je stoga da će za 15 dana biti organiziran novi sastanak kako bismo vidjeli mogućnosti bolnica da podmire svoje dugove veledrogerijama.

Dožupan Ljubić dodatno je pojasnio kako funkcionira financiranje zdravstvenog sustava:

– Županija se brine o funkcioniranju zdravstvenih ustanova: županijske bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova financiranjem nadstandarda i raspoređivanjem decentraliziranih sredstava. Financiranje kupnje lijekova kod veledrogerija je zakonski standard za koji bolnice dobivaju novac od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Županija nema predviđen novac za plaćanje tih lijekova. Naša bolnica ima nedospjelih računa, ali nije u kritičnoj situaciji poput ostalih bolnica. No, ako ostane ovakav način financiranja, limiti i cijene usluga, i naša će bolnica povećavati dug.

Dugovi koprivničke bolnice premašili su 50 milijuna kuna, no trenutno nismo uspjeli doći do podatka koliko se od tog iznosa odnosi na potraživanja veledrogerija.

Slušaj uživo
zatvori