Petak, 26. travnja 2024.

VIDEO Jeste li znali da većina slijepih osoba nije u potpunom mraku? Znate li kako im prići i kako se upoznati s njima?

Što sve radi koprivnička Udruga slijepih i što trebate znati o slijepim osobama

Unatoč uvriježenom vjerovanju, velika većina slijepih osoba nije u potpunom mraku.

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije demonstrirala je, pomoću simulacijskih naočala, kako slijepi “vide” i koje su razlike između različitih vrsta sljepoće. Također su pokazali stroj za tipkanje na Brailleu (Brajici) i objasnili kako se koristi bijeli štap.

I novinarka je isprobala hodati pomoću bijelog štapa i s povezom preko očiju. Nije ugodno.

Pokazali su i kako pravilno prići slijepoj osobi, kako im pomoći sa snalaženjem u prostoru i kako se upoznati sa slijepom osobom.

Napomenuli su da, ukoliko vidite da slijepa osoba ima mrlju na odjeći, smatra se pristojnim da im to i kažete kako bi postali svjesni toga i presvukli se.

Osim edukacije osoba koje vide, Udruga slijepih trudi se poboljšati kvalitetu života slijepim osobama u Koprivnici. Održavaju razne radionice, vježbanje i taktilne igre, a imaju i svoj književni klub tijekom kojeg komentiraju zvučne knjige koje su slušali.

Udruga se zalaže i za pristupačnost zgrada i prometne infrastrukture za pješake slijepim osobama educirajući Grad prilikom projektiranja istih. Ne razmišljamo često o tome koliko je neka zgrada na više katova blind-friendly, a slijepim osobama je to svakodnevna stvarnost – ili noćna mora.

zatvori