Petak, 26. travnja 2024.

USUSRET 21. DANIMA VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE Sobota: Želimo zauzeti značajnije mjesto na voćarskoj karti Hrvatske, naši proizvođači za to imaju i znanja i kvalitetu

Županija već sedamnaestu godinu uzastopno subvencionira podizanje višegodišnjih nasada, te je u periodu od 2003. do 2019. zasađeno novih 490 hektara voćnjaka i 125 hektara vinograda

Ovog vikenda u Đurđevcu se održavaju 21. Dani voća Koprivničko-križevačke županije, najveća i najznačajnija voćarska manifestacija na kojoj će svoje voće i voćne prerađevine predstaviti brojni podravsko-prigorski proizvođači.

Koprivničko-križevačka županija kao organizator ove dvodnevne manifestacije tradicionalno je priredila bogat i sadržajan program pa će posjetitelji osim kupnje domaćih proizvoda moći sudjelovati i u stručno vođenom kušanju voćnih prerađevina koje će biti organizirano u sklopu predavanja eminentnih stručnjaka prvog dana manifestacije.

„Željeli smo napraviti iskorak i još se više približiti posjetiteljima pa smo organizirali degustacije džemova, sokova i ostalih voćnih prerađevina kako bi iz prve ruke vidjeli s čime se sve proizvođači susreću te dali svoj sud i ocijenili kvalitetu. Glavni je cilj prije svega naučiti degustirati proizvode te pomoći proizvođačima ispraviti eventualne nedostatke u proizvodnji. Vjerujem kako će biti vrlo zanimljivo i poučno“, kazao je zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Darko Sobota.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Prerada voća jest zahtjevna, ali može biti vrlo dohodovna jer omogućuje bolje iskorištenje kompletnog uroda voća i pruža dodatne mogućnosti za plasman vlastite sirovine u prerađenom obliku, dodao je Sobota. Osim toga na predavanjima će se predstaviti program izgradnje regionalnih distributivnih centara, koji će kada zažive svakako biti servis voćarima u kvalitetnom skladištenju i plasmanu voća.

„Svoje će domaće proizvode predstaviti 56 izlagača kojima je Županija osigurala besplatni izlagački prostor te predstavljanje u katalogu kako bi ih dodatno promovirala. U našem katalogu mogu se pronaći podaci proizvođača voća na području županije, trenutno ih je oko 250 i to je odlična promocija, a osim na manifestaciji može ih se posjetiti, pogledati njihovu proizvodnju i kupiti voće direktno i na kućnom pragu“, dodao je Sobota.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Dolazak velikog broj izlagača iz svih krajeva županije pokazuje i važnost manifestacije.

„Utjecaj manifestacije je velik te smo svjedoci sve većem broju OPG-ova i novih proizvođača s područja naše županije koji se predstavljaju, ali i značajnog poboljšanja kvalitete voćarskih proizvoda. Cilj nam je još više potaknuti mala gospodarstva da se orijentiraju prema voćarskim kulturama i domaćoj proizvodnji kako bi zauzeli značajniju poziciju na voćarskoj karti Hrvatske jer za to imamo resurse i znanja“, pojasnio je Sobota.

Na tom tragu su mjere i poticaji Koprivničko-križevačke županije koje daju značajan impuls voćarskoj proizvodnji.

„Stanje se poboljšava, a naše su mjere i programi poticaja uvelike pomogli u očuvanju te važne grane proizvodnje. Na području županije pod voćarskom proizvodnjom nalazi se 1.155 hektara zemljišta, a valja napomenuti kako Županija već sedamnaestu godinu uzastopno subvencionira podizanje višegodišnjih nasada, te je u periodu od 2003. do 2019. zasađeno novih 490 hektara voćnjaka i 125 hektara vinograda“, istaknuo je Sobota.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Uz to Županija se uključila i u projekt „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti na području Hrvatske“ koji je pokrenut u suradnji s Zagrebačkom županijom, Agronomskim fakultetom, OPG-om Horvatić te Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima i Sveučilištem Sjever.

„Sve ovo pokazuje naše usmjerenje boljoj povezanosti proizvođača, prerađivača i potrošača voća i voćnih prerađevina s područja Podravine i Prigorja. Ne smijemo zaboraviti ni Podravku koja uvelike pomaže lokalnoj zajednice kroz otkup, dakle svi dionici u procesu revitalizacije voćarstva su iznimno važni. Ova manifestacija ide u tom smjeru i vjerujem kako će proizvođači i izlagači po završetku biti zadovoljni“, zaključio je Sobota.

Dani voća Koprivničko-križevačke županije započinju danas, u petak 11. listopada, a svečano otvorenje je u subotu 12. listopada na đurđevačkom Trgu svetog Jurja u 10 sati. Dođite i uživajte u bogatstvu različitih plodova, boja, okusa i mirisa jeseni.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Program

Petak, 11. listopada 2019.
Stručna predavanja u galeriji Starog grada Đurđevca, Starogradska 21, Đurđevac
17:00 – 17:20 Informacija o Regionalnom distributivnom centru za voće,
17:20 – 18:20 Opće informacije o tehnologiji, higijeni i zakonodavstvu u preradi voća,
18:20 – 19:00 Vođena degustacija i ocjenjivanje prerađevina od voća.
Stručna predavanja provodi Ministarstvo poljoprivrede.
Subota, 12. listopada 2019.
Izlagačko-prodajni karakter na Trgu svetog Jurja, Đurđevac
10:00 Otvaranje manifestacije
10:15 Kulturno umjetnički program
11:00 Proglašenje najuređenijeg izlagačkog prostora
Cijelo vrijeme trajanja Manifestacije:
– Kušanje voća,
– Degustacije napitaka i prerađevina od voća,
– Razgledavanje tradicijskih rukotvorina,
– Prezentacija tradicionalnog pečenja pekmeza i rakije,
– Prezentacija izrade aranžmana i skulptura od voća.

zatvori