Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Svjetski dan oživljavanja: Ako znate što radite, osobi u srčanom zastoju znatno povećavate šanse za preživljavanje

Biste li znali što učiniti ako osoba ispred vas doživi srčani zastoj? Svi smo vidjeli na televiziji ono pumpaj – pumpaj – puhni, no mnogi od nas ne bi znali kako zapravo pravilno postupiti u toj situaciji.

Većina nas bi odmah dohvatila mobitel i nazvala 194 ili 112, što je razumno i svakako preporučljivo, rekla nam je ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković. Ipak, hitna pomoć ne može se “teleportirati” na mjesto događaja.

– Hitnoj medicinskoj službi u prosjeku treba više od desetak minuta da dođe do unesrećene osobe. Ako se odmah ne krene s masažom srca, u roku od tri do pet minuta dolazi do smrti jer kisik više ne dolazi do mozga i ostalih važnih organa – kazala je ravnateljica Hanžeković.

U Hrvatskoj godišnje oko 9000 ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice, najčešće kod kuće. Devet od deset žrtava ne uspije se izvući. No, u čak 60 do 80 posto slučajeva osoba koju pogodi srčani zastoj nije sama i ako netko odmah počne s oživljavanjem, šanse za preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećavaju se za dva do četiri puta.

To je statistika. A praksu su danas u centru Koprivnice svima zainteresiranima pokazivali stručnjaci: liječnici, instruktori, medicinsko osoblje i osposobljeni volonteri. Građani su mogli naučiti kako pravilno primijeniti tehnike ranog oživljavanja osobe koja je doživjela srčani zastoj, ali i kako upotrijebiti automatski vanjski defibrilator (AVD), uređaj koji korisnicima daje glasovne upute za oživljavanje i koji se nalazi na nekoliko lokacija u Podravini i Prigorju.

– Mi svi možemo ovdje učiniti mnogo. Ako se nađemo u takvoj situaciji, najbolje je nazvati 194 i naš dispečer će vam dati upute za osnovne postupke oživljavanja. A ako ne možete biti na telefonu, upravo za to su namijenjene ovakve akcije koje provodimo ne samo povodom Svjetskog dana oživljavanja već i mimo toga. Sljedeće godine krenut ćemo sa sličnim aktivnostima po gradovima i općinama naše županije. Jedan život koji spasimo zaista je mnogo – poručila je ravnateljica Hanžeković.

Automatski vanjski defibrilatori nalaze se u zgradi Policijske uprave koprivničko-križevačke, Županijske uprave, na Bazenima Cerine, u Domu za starije i nemoćne osobe, u sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima te u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Đurđevac.

Akciju povodom Dana oživljavanja organizirali su Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije s jedne te koprivnička podružnica Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora i Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica s druge strane. Podržali su ju župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić te zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž.

Dan oživljavanja u Koprivnici

Posted by Drava.info on Saturday, October 19, 2019

 

zatvori