Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Novi voćnjak autohtonih sorti osvanut će kod Cerina u sklopu velike akcije sadnje drveća

Autohtone sorte voćki posađene su jutros kod Bazena Cerine kao prvi korak prema novome voćnjaku. Riječ je o aktivnosti ‘Rastimo zajedno’ koju su osmislili Grad Koprivnica, Komunalac i koprivničke ustanove te na taj način podržali akciju kolektivne sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj.

Kod Cerina je tako posađeno 80-ak sadnica autohtonih vrsta voćaka koje su donirala djeca i roditelji iz gradskih vrtića, osnovnih i srednjih škola te ustanova.

Članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat rekla je da već dulje vrijeme planiraju ovakvu akciju.

– Voćnjak će biti čisto ekološki, bez špricanja. Planiramo iduće godine pripremiti i školu u prirodi  gdje će zajedno sa stručnjacima djeca učiti o rastu voća, o rezidbi, o oprašivanju i svemu onome što je vrlo važno za naš svijet.

Snimila Ivona Rož.

Niko Županić, učenik četvrtog razreda OŠ Antun Nemčić Gostovinski, bio je jedan od mladih saditelja.

– Donio sam orah, višnju, šljivu i dren i sad ćemo ih saditi. Važno je saditi drveće zato što nam ono daje kisik, ono nama pomaže i zato i mi njima trebamo pomagati – zaključio je.

Premda ova sadnja voćaka nije bila izravno uključena u nacionalnu akciju “Zasadi drvo, ne budi panj”, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić poručio je da je to manje bitno jer su svi na istoj strani:

– Ne bih radio segregaciju između naziva akcija jer je sve to s istim ciljem. Ekipa koja je pokrenula nacionalnu kampanju i ljudi koji su to pokušali provesti na nivou županije dali su si truda i svima im skidam kapu do poda. Na istom smo zadatku.

Jakšić se dotaknuo i ekološke osviještenosti Podravine i Prigorja.

– Da postoji tako visoka osviještenost na nivou županije, ne bismo imali probleme Piškornice koje smo imali i koje imamo i dan-danas. Tu ću stati, neću kvariti ljudima ovaj prekrasan dan i akciju.

Snimila Ivona Rož.

Kako je izgledala kolektivna sadnja voćki, pogledajte u videu i fotogaleriji.

 

Sadnja drveca kod Cerina

Posted by Drava.info on Friday, 25 October 2019

 

zatvori