Srijeda, 15. svibnja 2024.

PREDSTAVLJAMO Fran Papac, mladić koji politiku smatra časnom profesijom

Fran Papac iz Koprivničkih Bregi mlada je politička nada. Nedavno je proglašen najboljim članom Mladeži Hrvatske demokratske zajednice. Tim povodom gostovao je u Dravi info, emisiji u programu Radio Drave. U nastavku pročitajte što nam je rekao o sebi, o današnjem društvu, svojim ambicijama…

Za početak, evo kako je odgovorio na pitanje tko je Fran Papac.

– Fran Papac je mladić iz Koprivničkih Bregi, 23-godišnjak koji živi s roditeljima i sestrom. Po struci je magistar prava koji je završio Pravni fakultet ovog ljeta. Diplomirao sam na temu Hrvatskog proljeća i ustavnosti u Hrvatskoj 1967. – 1974.

Ja bih još dodala i kulturan, elokventan, samouvjeren ali ne i egoističan. Mlad čovjek koji je svjestan svojih sposobnosti i dio svog angažmana želi darovati zajednici. Za to je izabrao političko djelovanje. U Mladež HDZ-a, kaže, učlanio se s 19 godina.

– Tijekom srednje škole počeli su me privlačiti politika i pravo pa sam dobio poriv politički se angažirati. Danas sam dopredsjednik Mladeži HDZ-a na županijskom nivou. Smatram da politika može biti vrlo časna profesija i da kroz nju mogu pridonijeti društvu u kojem živim.

Uzmemo li u obzir odjek prezimena Papac lako je zaključiti da je Franu od malih nogu politika i političko okružje blisko. Stoga ne čudi njegova želja za političkim angažmanom.

– Sigurno da je postojao i mali utjecaj obitelji jer sam odgajan u tom svjetonazoru. Kad gledam sebe, mi smo u obitelji uvijek pričali o politici, a i u školi su me zanimali predmeti usko vezani uz politiku. Djed, otac i stric su članovi Hrvatske demokratske zajednice pa je sigurno bilo malo usmjerenja u tom smjeru. Nije bilo nikakve dvojbe oko političke opcije kojoj pripadam.

No ipak, Franove političke ambicije morat će malo pričekati.

– Želja mi je zaposliti se u struci, biti pravnik i raditi u odvjetničkom uredu, steći iskustvo. To znači i položiti pravosudni ispit. Naravno želim imati obitelj, a poslije u politici… vidjet ćemo. No u sljedećih godinu dana nastavit ću svakako biti aktivan član svoje stranke.

Područje kojim će se baviti svakako će biti vezano uz mlade.

– Zalagat ću se za bolji status mladih u Podravini i bit ću im na raspolaganju, kaže Fran koji je odmah po završetku fakulteta ponovo sjeo u „školske klupe”.

-Polaznik sam 13. generacije Političke akademije zaklade Hrvatskog državnog zavjeta. Tamo u dva semestra imamo priliku steći nova znanja i iskustva u političkom predmetima, odnosima s javnošću… Akademija mi je dobar put i da steknem prijateljstva u stranci i nova poznanstva.

Zanimljivo je da Fran Papac na politiku gleda kao na časnu djelatnost, unatoč njezinoj percepciji u hrvatskoj javnosti.

– Smatram da je politika časna profesija, ali je možda njezina percepcija u javnosti drugačija. U njoj kroz angažman mogu i želim donijeti neku promjenu na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

Izvor: Mladež HDZ-a Koprivničko-križevačke županije.

Prema Franovu mišljenju, stvari se u hrvatskoj politici polako mijenjaju na bolje. Kao primjer svojoj tvrdnji ponudio je odgovor na pitanje tko je najbolji hrvatski političar.

-Dolaskom gospodina Plenkovića na čelo Vlade Republike Hrvatske ostvarene su pozitivne promjene u Hrvatskoj pa je on za mene sigurno najpozitivniji hrvatski političar.

Potom je spremno odgovorio i na pitanje tko je najbolji hrvatski političar uopće

– Za mene je to prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je imao hrabrosti u ratnom okviru povući sve korake kako bismo mi mogli živjeti u današnjoj samostalnoj Hrvatskoj.

A tijekom povijesti? Od “stoljeća sedmog”?

-Uh, tada još nisam bio ni u planu, no koliko sam učio i istraživao hrvatsku političku povijest smatram da je jedan od najutjecajnijih hrvatskih političara bio Stjepan Radić.

A s obzirom da je član Hrvatske demokratske zajednice, što više najbolji član Mladeži te stranke na nacionalnom nivou, Fran je spremno odgovorio i na pitanje je li konzervativan.

– Moj odgovor na Vaše pitanje je sljedeći: Pojam konzervativizam se usporedno s razvojem društva mijenjao. Ukoliko Vi konzervativnim smatrate vjeru u Boga, obitelj i domovinu, umjesto kao što smatram ja – načelima života po kojima se oduvijek živi, u tom slučaju onda me se može smatrati konzervativnim.

Fran Papac
Fran Papac. Snimio Marko Posavec.

Dakle, najbolji član Mladeži Hrvatske demokratske zajednice živi i djeluje u našoj životno  sredini. Trenutno traži posao u struci no istovremeno je angažiran u stranci. Ambicija i planova svakako me ne nedostaje, a nisu vezani samo uz posao i obitelj. I vidjeli ste, politiku smatra časnom profesijom. Njegovo vrijeme tek dolazi a on ga spremno dočekuje. Što onda možemo očekivati od Frana?

Je li Fran Papac političar koji će jednog dana izaći iz podravskih okvira i u centrima političke moći raditi za dobrobit rodnog kraja?

Vjerujem da je ovu priču najbolje završiti s “nastavlja se”.

Pripremile: Sandra Levak – Miklošić i Silvija Škoda

zatvori