Nedjelja, 28. travnja 2024.

Općina Drnje priprema proračun za iduću godinu: Nastojimo ‘biti mađioničari’, s malo napraviti puno i to nam uspijeva

Nismo skloni 'napuhavanju' proračuna, držat ćemo se realnih brojki, ali i iskoristiti prilike koje se pruže, kaže načelnik Petar Dombaj

U Općini Drnje u tijeku je priprema proračuna za iduću godinu.

Baziran je na ovogodišnjem, koji je planiran u visini 11,8 milijuna kuna i realno je da bude izvršen, kaže načelnik Petar Dombaj i pojašnjava:

– Nismo skloni nerealnom napuhavanju proračuna. Radije ćemo se držati realnih brojki, a ako se ukaže prilika za neplanirane realizacije, bit ćemo spremni iskoristiti prilike.

U drnjanskoj općini kažu da su svi prijedlozi dobrodošli te da će ih nastojati uvrstiti u prijedlog proračuna za iduću godinu. Uvjet je jedino da se žitelji jave i tako pridonesu kreiranju temeljnog financijskog dokumenta, ali istovremeno i planova za razvoj sredine u kojoj žive.

– Dobro gospodarimo raspoloživim novcem, a i prethodnici su nam ostavili dobro stanje. Kad smo 2017. godine preuzeli odgovornost za našu općinu, na računu je bilo oko 1,5 milijuna kuna. No, bili smo svjesni da je novac lako utrošiti ako ne apliciramo na fondove. Modernizirali smo poslovanje, rješavamo se imovine koja nam je teret i nastojimo “biti mađioničari”: s malo napraviti puno. Za sada nam to uspijeva – kaže načelnik Dombaj.

– Za neke smo projekte imali novac, za neke smo ga morali pribaviti. Bili smo svjesni da moramo povećati izvorni prihod što smo kreiranim politikama i uspjeli. Tako smo na prodaju ponudili imovinu koja nam je bila teret. Osim toga, pokrenuli smo osnivanje obrta. Općina smo u kojoj je primarna djelatnost poljoprivreda pa su građani osnivali obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrte. Zahvaljujući tome kod nas nema nezaposlenih, a porastao nam je i izvorni proračunski prihod. Planirali smo realni proračun: 5,5 milijuna kuna izvornih prihoda te još 6,5 milijuna kuna pomoći iz EU projekata i pomoći iz ministarstava uglavnom regionalnog razvoja i graditeljstva, od kojih smo dosad najviše dobili.

Snimio Marko Posavec.

Tekući prihodi koje Općina Drnje ostvaruje kroz porez na dohodak iznose oko 2 milijuna kuna. No, upozorava načelnik Dombaj, nisu se ostvarila očekivanja da će ti prihodi rasti fiskalnim izravnanjima. U Općini su svjesni da bez razvijenog poduzetništva u budućnosti neće moći funkcionirati jer završetkom faze ruralnog razvoja neće imati novca za daljnje investiranje.

– Nastojimo stvoriti dobre uvjete za život kako bismo zadržali ljude, da ostanu živjeti ovdje. Zaposleni u okolici znaju da su im mališani zbrinuti u vrtiću i u školi, a lokalnim poduzetnicima nastojimo stvoriti uvjete za razvoj poslovanja. Želja nam je razviti poduzetničku zonu Cege u Drnju. Moji su prethodnici deset godina pregovarali; konačno smo, prije tri mjeseca, dobili od Republike Hrvatske 10 hektara zemljišta na kojemu planiramo zasnovati poduzetničku zonu – zadovoljan je Dombaj.

Kad je pak riječ o ovogodišnjem proračunu, načelnik Dombaj pojašnjava da Općina ne bi mogla funkcionirati bez revolving kredita. Riječ je o 3 milijuna kuna koliko je Općini na raspolaganju uz kamatu manju od 1%, točnije 0,95%. Taj novac koriste za predfinanciranje brojnih projekata koje provode, a za koje će odobrene potpore dobiti tek nakon što Općina podmiri izvršene radove. Na taj se novac, upozorava načelnik Drnja, jako dugo čeka, a Općina mora imati novac za redovno funkcioniranje.

Osim toga, Općina Drnje morat će se dugoročno zadužiti kako bi podmirila svoj dio troška velikog projekta Aglomeracija Koprivnica

– U sklopu tog projekta na području naše općine bit će izgrađeno 16,8 km trase kanalizacijske mreže. Riječ je o rekonstrukciji dotrajalog vodovodnog dijela te o kanalizaciji na području cijele općine. Radovi su vrijedni 37 milijuna kuna od kojih mi sami moramo sufinancirati 3,6 milijuna – pojasnio je načelnik Dombaj, upozorivši da će tim projektom svako domaćinstvo dobiti mogućnost priključka na vodovodnu mrežu i korištenja zdrave pitke vode.

Plaće u Općini Drnje

Općina Drnje na plaće troši 11% od dozvoljenih 20% izvornih primanja po lanjskom izvršenju proračuna.

Riječ je o oko 460.000 kuna godišnje kojima se financiraju plaće načelnika, tri zaposlene službenice u Jedinstvenom upravnom odjelu, jednog i pol komunalnog radnika te komunalnog redara za kojega Općini Đelekovec podmiruju trećinu plaće. Tu je i podmirenje troškova prijevoza te korištenja privatnog vozila u službene svrhe načelnika i komunalnog redara. Za dvoje zaposlenika na javnim radovima troškove plaće podmiruje država.

– Plaća načelnika drnjanske općine, uz one iz Novigrada i Legrada spada među najniže –  poručuje načelnik Dombaj te pojašnjava:

– Moja neto plaća mjesečno iznosi oko 6.600 kuna nakon što je Općinsko vijeće odlučilo povećati plaću načelniku i djelatnicama. Godišnje je to bruto iznos oko 100.000 kuna. Službenice u Jedinstvenom upravnom odjelu imaju između 5.500 i 6.500 kuna plaće s uračunatim stažem i olakšicama, dok su komunalni djelatnici na neto plaći manjoj od 4 tisuće kuna. Za poslove koje svi zajedno radimo to je premalo, a i inače ispod prosjeka. Mještani moraju znati da su plaće zaposlenih male, a ljudi rade maksimalno i bez njih svih rezultata koje smo postigli ne bi bilo.

Načelnik Dombaj dodatno pojašnjava i da Općina financira Dječji vrtić “Čarobni park”. U posljednje dvije godine, od kad je osnovan, Općina je u vrtić uložila više od pola milijuna kuna. Tim su novcem poboljšani uvjeti rada, formirana je jaslička skupina i zaposlena je odgajateljica više. Izdvajanja za vrtić tako su s 382.000 porasla na pola milijuna kuna.

– U vrtiću rade četiri odgajateljice koje imaju prosječnu neto plaću 5.000 kuna. Općina izdvaja prvenstveno za plaće i pokrivanje ekonomske cijene te za materijalne troškove –  pojašnjava načelnik Dombaj.

Ekonomska cijena vrtićkog smještaja mjesečno iznosi nešto više od 1.500 kuna. Roditelji plaćaju 450 kuna, a sve ostalo podmiruje Općina. Po tome se može iščitati da Općina godišnje za vrtić i plaće svojih zaposlenika ukupno izdvaja milijun kuna.

– To se na prvi pogled čini mnogo, no s obzirom na to što se sve radi, na količinu i vrijednost realiziranih projekata te na širok spektar usluge koje zaposleni u Općini u funkciji svojevrsnog servisa građanima rade, to nije mnogo. Naši žitelji, kad ne znaju što će, dođu u Općinu. A mi sve radimo jer im želimo pomoći – zaključuje načelnik Dombaj.

zatvori